Noutati legislative cu privire la sediul social in cazul societatilor comerciale, precum si la cesiunea partilor sociale in cazul S.R.L. - urilor

General |  30-Aug-2010

Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost modificata recent prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 421 din 23 iunie 2010.

Modificarile aduse vizeaza pe de o parte, conditiile cu privire la autentificarea/darea de data certa actului constitutiv al unei societati comerciale, precum si la spatiile avand destinatia de sediu social, iar pe de alta parte, conditiile privind cesiunea partilor sociale in cazul unei societati cu raspundere limitata – S.R.L.

In ceea ce priveste sediul social al unei societati comerciale, noile dispozitii prevad depunerea la registrul comertului a urmatoarelor documente fie la inregistrarea societatii, fie la schimbarea sediului social:

1. documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social;

2. certificatul emis de organul fiscal competent, care certifica faptul ca pentru imobilul cu destinatie de sediu social nu a fost inregistrat un alt document ce atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenta altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinta asupra aceluiasi imobil, dupa caz;

3. declaratia pe propria raspundere in forma autentica privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social, prevazute de lege in cazul in care din certificatul emis de organul fiscal competent rezulta ca sunt deja inregistrate la organul fiscal alte documente care atesta cedarea dreptului de folosinta asupra aceluiasi imobil cu destinatie de sediu social.

Important de retinut faptul ca prin Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 2112/2010 a fost aprobata Procedura de solicitare si eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social, ordinul fiind publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 443, din 1 iulie 2010.

 

Referitor la cesiunea partilor sociale in cazul unei societati cu raspundere limitata - S.R.L. catre persoane din afara societatii, prin modificarile aduse s-a dispus ca hotararea adunarii asociatilor privind cesiunea sa fie depusa in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, si spre a fi comunicata Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.

Impotriva hotararii adunarii asociatilor, creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula, in termenul legal, o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale.

In aceste conditii, cesiunea partilor sociale va opera:

a) fie la expirarea termenului de opozitie prevazut lege, in lipsa unei opozitii;

b) fie la la data comunicarii hotararii de respingere a opozitiei in cazul in care a fost formulata o opozitie.

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat Nicoleta IACOB-ANCA

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Noutati legislative cu privire la sediul social in cazul societatilor comerciale,  precum si la cesiunea partilor sociale in cazul S.R.L. - urilor
Formular asistenta