Oboseala in timpul condusului: Sfaturi utile pentru soferii de cursa lunga

General |  20-Jul-2020

 

Conform ultimelor statistici realizate la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o treime din totalul accidentelor rutiere sunt cauzate de oboseala celor care ignora importanta odihnei, atunci cand se afla in spatele volanului. Aceleasi studii au demonstrat o realitate cat se poate de sumbra: sansele producerii unui accident rutier, ca o cauza directa a oboselii la volan, sunt la fel de mari ca cele generate de soferii aflati sub influenta alcoolului sau a drogurilor.

 

Cifrele au mai aratat si faptul ca in cazul autovehiculelor fara tahograf, timpii de lucru nu se respecta in proportie de 90% din cazuri. De cele mai multe ori, soferii care incalca normele impuse de legislatia in vigoare, privind intervalele de odihna, o fac pentru a ajunge mai repede la destinatie. Insa aceste decizii pot avea consecinte fatale.


Care sunt principalii factori ce accentueaza oboseala la volan?

In cazul drumurilor lungi pe care le realizeaza de multe ori soferii profesionisti, o stare accentuata de oboseala poate fi cauzata de factori precum:

 

-       Viteza redusa, cauzata de starea precara a drumurilor nationale;

-       Viteza redusa, cauzata de factori meteorologici: polei, zapada, etc.;

-       Defectiuni spontane ce pot aparea la anumite parti ale autovehiculului;

-       Stresul (unul dintre cei mai importanti factori pentru determinarea oboselii).

 

In cazul in care transportul de marfuri se realizeaza pe timp de noapte, starea accentuata de oboseala poate fi cauzata de:

 

-       Lumini ale autovehiculelor ce vin din sensul opus de mers;

-       Succesiuni rapide de elemente aflate pe marginea carosabilului: stalpi de iluminat, pomi, etc.;

-       Leganatul continuu, determinat de suspensiile autovehiculului.


Ce masuri anti-oboseala trebuie sa respecte soferii?

In cazul in care oboseala si-a facut simtita prezenta, urmatoarele masuri pot contribui din plin la evitarea unor evenimente rutiere nedorite, cauzate de perpetuarea acestei stari:

 

-       Se recomanda ca orele de condus sa nu depaseasca un interval neintrerupt de 8-10 ore;

-       In cazul in care nu se poate respecta aceasta prima recomandare, soferii trebuie sa respecte timpii de odihna impusi de legile europene aflate in vigoare;

-       In cazul in care soferii se confrunta cu o stare de oboseala accentuata, se recomanda oprirea de urgenta a autovehiculului pe partea dreapta a carosabilului, intr-un loc in care pozitia acestuia nu poate periclita traficul auto;

-       Inainte de o cursa lunga, soferii trebuie sa profite din plin de orele dedicate odihnei, evitand sa consume alcool in exces pe intreaga durata a acestei perioade;


“Semnale de alarma” ce prevestesc instalarea somnolentei

Cascatul frecvent

Prin cascat, organismul isi modifica in timp real temperatura. Atunci cand inhalam aer rece, creierul incetineste intreg procesul de “solicitare” a anumitor functii, printre care si atentia. Asadar, in cazul in care soferii casca frecvent atunci cand se afla in spatele volanului, acest semnal indica foarte clar necesitatea unei binemeritate pauze.


Starea de plictiseala

In cazul soferilor de cursa lunga, monotonia din timpul traseelor pe care acestia le realizeaza poate veni la pachet si cu stari de plictiseala. Pentru a pastra aparentele unei posibile stari de alerta, creierul apeleaza la alte surse de “distractie”. Asadar, soferii pot fi rapid “furati” de peisaj, incepand sa verifice din ce in ce mai des telefonul, aceste activitati transformand condusul intr-o activitate secundara.

 

Mici erori in timpul condusului

Acestea reprezinta un semnal de alarma clar al faptului ca soferii nu mai sunt apti pentru a conduce. Iata cateva exemple: (1) uita sa mai seteze tahograful, (2) rateaza iesirile de pe drumurile principale, (3) nu pot menține cursul de mers pe aceeasi banda.


Realitatea distorsoniata

Atunci cand starea de somnolenta determina o suprapunere a realitatii cu somnul, soferii pot experimenta halucinatii hipnagogice. Acestea sunt descrise de aparitia unor franturi de vise, pe care individul le percepe fara a dormi. In cazul in care acest fenomen apare la volan, soferii sunt sfatuiti sa traga imediat pe dreapta si sa se odihneasca.

 

Respectati timpii legali de odihna, impusi de legislatia in vigoare a Uniunii Europene, evitand astfel producerea unor incidente rutiere ce pot avea urmari nefaste, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru ceilalti participanti la trafic!


Vlad Vrinceanu, DWF - partener BursaTransport


Oboseala in timpul condusului: Sfaturi utile pentru soferii de cursa lunga
Formular asistenta