Ordinul nr. 1172/2009

General |  20-Apr-2010

- in atentia caselor de expeditii -

 

ATENTIE companii de expeditii: prin suspendarea ordinului 1172/2009 a ramas in vigoare obligatia licentiatilor sa aiba asigurare de raspundere civila in vigoare. Din cauza confuziei create in randul licentiatilor dar si a agentiilor ARR prin suspendarea (neaplicarea) ordinului 1172, s-a intamplat o situatie in care compania de expeditii nu si-a reinnoit asigurarea. Ceea ce a constituit un motiv de ridicare a licentei de catre o agentie ARR din teritoriu.


Deci suspendarea 1172/2009 inseamna ca licentierea se face dupa aceleasi reguli ca si pina in noiembrie 2009.

 

Incepand cu data de 27 februarie si pana la data pronutarii instantei judecatoresti pe cererea de anulare a prevederilor art. I pct. 21 si art. V din Ordinul 1172/2009, nu este necesar capitalul propriu de minim 50.000 euro sau scrisoare de garantie bancara care sa completeze capitalul propriu pana la aceasta valoare, este necesara existenta asigurarii de raspunedere civila pentru activitati conexe, in valoare de minimum 30.000 euro pentru transporturi rutiere nationale si 50.000 euro pentru transporturi rutiere internationale

 

Prevederile art. I pct. 21 si art. V din Ordinul nr. 1172 din 12 noiembrie 2009, sunt in prezent suspendate prin hotarare judecatoreasca executorie de drept, pana la solutionarea cererii de anulare a acestor prevederi.

 

Prin sentinta civila pronuntata instanta judecatoreasca a suspendat executarea urmatoarele prevederi din ordin:

 

”Art. I. punctul 21. La articolul 136, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

e) in functie de forma juridica de organizare:

(i) copie legalizata a ultimului bilant contabil inregistrat la administratia financiara, din care sa reiasa ca societatea comerciala are un capital propriu in valoare de minimum 50.000 euro pentru acoperirea eventualelor daune provocate clientilor, rezultate din efectuarea activitatii; in situatia in care societatile comerciale sunt nou-infiintate, capitalul propriu va fi inlocuit cu capitalul subscris si varsat; in situatia in care capitalul propriu, respectiv capitalul subscris si varsat nu acopera aceasta valoare, se va completa cu scrisoare de garantie bancara."

            si

”Art. V. - Pana la data de 31 martie 2010, detinatorii de licenta pentru activitati conexe transportului rutier – activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public, care au obtinut licenta in baza asigurarii pentru raspundere civila pentru activitati conexe, vor depune la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane - ARR emitenta documentele prevazute la art. 136 lit. e) din Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.892/2006, in caz contrar licenta pentru activitati conexe transportului rutier – activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier public detinuta va fi retrasa.”

 

Ca urmare, incepand cu data de 27 februarie si pana la data pronutarii instantei judecatoresti pe cererea de anulare a prevederilor sus mentionate, nu este necesar capitalul propriu de minim 50.000 euro sau scrisoare de garantie bancara care sa completeze capitalul propriu pana la aceasta valoare, este necesara existenta asigurarii de raspunedere civila pentru activitati conexe, in valoare de minimum 30.000 euro pentru transporturi rutiere nationale si 50.000 euro pentru transporturi rutiere internationale, conform art. 136 litera ”e” din Ordinul nr. 1892 din 17 octombrie 2006, pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora.

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Ordinul nr. 1172/2009
Formular asistenta