Pedepse cu inchisoare sau amenda pentru transport fara licente

General |  03-Dec-2004

Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 109/2004 prin care se introduc in Codul Penal sanctiuni pentru nerespectarea regimului transporturilor, efectuarea transportului rutier fara licenta putand duce conform acestei modificari si la pedeapsa cu inchisoarea.
Textul ordonantei de urgenta este publicat integral mai jos.


ORDONANTA DE URGENTA nr. 109 din 16 noiembrie 2004 pentru completarea Codului penal

Avand in vedere ca indeosebi in ultima perioada s-au savarsit in domeniul transportului rutier fapte grave care imbraca uneori forme de crima organizata, aducandu-se prejudicii deosebit de mari atat statului, cat si operatorilor de transport rutier care isi desfasoara activitatea in mod legal, se impune ca, de urgenta, sa se incrimineze astfel de fapte.

In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articol unic

1.Dupa articolul 281 din Codul penal al Romaniei, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un articol nou, articolul 2811, cu urmatorul cuprins:

"Art. 2811: Nerespectarea regimului transportului
Efectuarea transportului rutier fara licenta de transport sau autorizatie de transport valabila ori fara licenta de executie pentru vehicul sau licenta de executie pentru traseu valabila se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau amenda.

Cu pedeapsa prevazuta la alin. 1 se sanctioneaza si persoana care autorizeaza sau consimte la efectuarea transportului rutier in conditiile prevazute la alin. 1.

Eliberarea, cu stiinta, a unei licente de transport, autorizatii de transport sau licente de executie, fara respectarea legii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau amenda.

Actiunea penala pentru faptele prevazute la alin. 1-3 se pune in miscare numai la sesizarea organelor competente din domeniul transportului rutier."

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:

p. Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului,
Traian Panait,
secretar de stat

Ministrul justitiei,
Cristian Diaconescu

p. Ministrul finantelor publice,
Maria Manolescu,
secretar de stat

Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 1115 din data de 27 noiembrie 2004

Sursa: UNTRR

Pedepse cu inchisoare sau amenda pentru transport fara licente
Formular asistenta