Voi fi scurt si la obiect. Despre clauze contractuale abuzive in raport cu bunele practici profesionale. Daca nu aveti rabdare, cititi doar ce este in chenare cu rosu. Si apoi eventual veti parcurge toata stirea.
Liber la incarcare si la descarcare. Adica o durata ce se doreste acoperitoare pentru stationare la incarcare. Si la descarcare. Care stationare nu poate produce penalizari ci trebuie inclusa in tariful cursei. Am intalnit in contracte 48 (patruzeci si opt !!!!) de ore. Las la o parte ca nu rezulta intotdeauna: in total? sau la fiecare operatie in parte? Nu conteaza, bagam – ca nu citeste nimeni.
Penalizare pentru intarziere la incarcare. Pentru caraus. Dar nimic pentru cazul in care odata ajuns la incarcare, carausului i se spune ca marfa “nu este gata”. Rarisim cand contractul prevede o penalizare si pentru expeditorul care a trimis masina aiurea la incarcare.
Acestea de mai sus sunt clauze regasibile in general. Sunt din pacate, exagerate sau nebalansate ca si clauze penalizatoare, catre ambele parti semnatare.
Ma voi referi la clauze speciale ale comenzii-contract emis de o anumita firma de expeditie, fara sa-i dau numele, evident. |
Culegem din acest contract tip redactat de catre firma de expeditie.
Despre primirea documentelor. Atentie, instantele judecatoresti se refera cu data postei la TRIMITEREA documentelor catre ele, insa aici avem adresata PRIMIREA documentelor de catre expeditor. Adica nu conteaza cat dureaza livrarea documentelor de catre posta/curier, transportatorul raspunde, el trebuie sa aiba control asupra functionarii postei.
Ei bine: ne asteptam ca termenul scadent sa curga de la aceasta data de primire a documentelor. Dar surpriza:
expeditorul isi stabileste un termen de 3-5 zile LUCRATOARE pentru “verificarea, acceptarea si inregistrarea” facturii. Abia dupa aceste 3-5 zile incepe sa curga durata promisa pana la executarea platii. |
Executarea platii la scadenta. Ne-am astepta ca o socoteala aritmetica sa ne conduca la data scadentei: de cand am trimis plicul cu actele, 3 zile pentru posta, 5 zile pentru procesarea facturii, si cele 30 (sa zicem) zile pana la scadenta. Asadar, deja nu 30 cum s-a stabilit, ci vreo 38.
Se executa plata? Nu! Pentru ca
“plata va fi efectuata in ziua de vineri a saptamanii scadente sau cel tarziu in saptamana urmatoare” |
scrie in contract. Atentie, notiunea de scadenta a fost mutata de la o data calendaristica la o saptamana calendaristica. Iar vineri – este ultima zi lucratoare a saptamanii calendaristice. Intamplare. Nu prima – luni, nu la mijlocul saptamanii scadente – miercuri, ci…vineri. Iar prevederea ca nu e vineri ci poate fi saptamana viitoare – tot vineri, pune capac.
Depasirea scadentei de plata de catre expeditor. Veti observa ca daca in comanda sunt scrise 30 de zile pana la scadenta, este greu sa stabilesti o data precisa a scadentei, de la care creanta transportatorului asupra expeditorului devine certa, lichida si exigibila – conform legii.
Ce impune expeditorul daca depaseste scadenta?
“Transportatorul se obliga ca timp de cincisprezece zile lucratoare de la data convenita a platii … sa nu faca nici o actiune / reclamatie legata de neincasarea facturii la scadenta … in caz contrar va achita daune-interese de 1.000 €” |
Aceasta obligatie este poate cea mai tare din toate ciudateniile cu care isi regleaza relatia contractuala cu subcontractantii la care s-a gandit firma de expedite. Insa oameni prevazatori, gospodari si organizati, le baga pe toate in intelegerea scrisa. COLOSAL!
***
Daca transportatorul ia cursa pe baza acestei comenzi – contract, continutul sau devine intelegerea partilor. Degeaba BursaTransport ii calculeaza respectivei firme un scor de doar 3 stele din 5 din cauza multiplelor declaratii de neincasare. In acest fel noi prevenim pe transportatori ca vor avea oarece probleme la incasare. Vor incasa, dar in conditiile impuse de aceasta firma de expeditie. BursaTransport nu poate interveni asupra diferendului dintre expeditor si transportator. Pina la un moment dat. Pentru ca asta a fost intelegerea partilor.
Am putea incasa abonamentele si al numitului expeditor si ale tuturor transportatorilor care au declarat intarzierile de plata ale expeditorului. Si sa ne vedem de treaba. Dar nu pentru smecherii de genul asta a fost gandita bursa. Vechiul notru motto este “bursa facuta de transportator pentru transportatori”.
Suntem o singura breasla. Transportatori si expeditori. Unii fara altii se descurca foarte greu. Expeditorii fara transportatori sunt ca pestele pe uscat. Transportatorii fara expeditori, trebuie sa isi lase obiectul muncii si sa faca ei insisi ce fac expeditorii.
Ce puteti totusi face? Daca musai trebuie sa luati cursa, inainte de returnarea semnata a comenzii, cititi ce ati semnat si taiati aceste clauzele aberante. Sau negociati. Sau luati alta marfa.
In numele echipei BursaTransport,
Dan Cotenescu, fondator