Procedura restituire acciza

General |  08-Oct-2014

 

Acciza la motorina a crescut din 1 aprilie 2014 cu 7 eurocenti/litru, insa din 4 aprilie aceasta a fost redusa cu 4 eurocenti/litru, prin OUG nr. 14/2014, pentru a preintampina posibilele efecte negative ale cresterii nivelului de accize.

 

In actul normativ se mentioneaza ca reducerea accizei cu 4 eurocenti/litru se va realiza prin restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard de accize si nivelul de accize diferentiat, catre operatorii economici licentiati in Uniunea Europeana.

 

Masura care a intrat in vigoare pe 4 aprilie 2014 este valabila pentru cei care efectueaza:

 

     -transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri si cu o greutate bruta autorizata de cel putin 7,5 tone;

 

     -transportul de calatori, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de calatori, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit in Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor si remorcilor acestora, precum si a sistemelor, componentelor si unitatilor tehnice separate destinate vehiculelor respective; aceste categorii se refera la autovehiculele construite pentru transportul de persoane, care au mai mult de 8 locuri, diferenta fiind ca cele din categoria M2 au o masa de pana la 5 tone, iar cele din categoria M3 o masa de peste 5 tone.

 

Pentru a putea solicita restituirea unei parti din acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru operatorii economici vor trebui sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:sunt licentiati in Romania sau in alte state membre;

      -detin vehicule eligibile;

     -in cazul operatorilor economici stabiliti in Romania daca: nu intra in categoria intreprinderilor in dificultate, nu se afla in procedura de executare silita, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala sau lichidare, nu au fost declarati inactivi sau nu au intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;

     -nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata cu vehiculele eligibile;

     -atat la momentul inregistrarii in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, cat si la momentul efectuarii restituirii de accize de catre ordonatorul de credite, nu au obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;

     -nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise acestea nu au fost executate conform prevederilor legale in vigoare; sunt inregistrati in Registrul vehiculelor si a operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize;

     -alimenteaza vehiculele eligibile:

   -de la statiile de distributie inregistrate in baza art. 20669 alin. (6) din Codul fiscal, utilizand un card de gestiune a alimentarilor;

   -din rezervoarele pentru consum propriu detinute la punctele lor de alimentare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distributie, in cazul operatorilor economici stabiliti in Romania .

 

Ministerul Finantelor a aprobat prin HG nr. 537/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 512 din 9 iulie 2014, conditiile, procedura si termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor. 

 

Desi procedura de restituire este in vigoare din 15 iulie 2014, Ministerul Finantelor a lansat, in data de 3 octombrie a.c., in dezbatere publica pe pagina sa de internet un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 14/2014.

 

Concret, proiectul de ordonanta de urgenta stabileste ca Autoritatea Rutiera Romana se desemneaza ca administrator al schemei de ajutor de stat, iar in aceasta calitate emite decizii de aprobare a cererilor de restituire de accize si raspunde de realitatea, corectitudinea si legalitea datelor inscrise in acestea. 

 

De asemenea, deciziile de aprobare a cererilor de restituire reprezinta documente justificative aferente fazei de lichidare a cheltuielilor si se avizeaza pentru "bun de plata" de catre conducatorul Autoritatii Rutiere Romane sau de alta persoana careia acesta ii deleaga atributiile de ordonator de credite, in conditiile legii.

 

Pe baza deciziilor de restituire aprobate, ministrul Finantelor sau alta persoana careia acesta ii deleaga atributiile de ordonator principal de credite aproba ordonantarea de plata care sta la baza efectuarii platilor din bugetul MFP - Actiuni generale, se arata in proiectul de act normativ.

 

Deciziile de restituire aprobate, care depasesc creditele bugetare aprobate anual in bugetul MFP pentru finantarea schemei de ajutor de stat pentru restituirea accizelor, inclusiv cele pentru care nu se poate efectua plata ca urmare a completarii unor informatii eronate, se restituie Autoritatii Rutiere Romane.

 

Neadoptarea in regim de urgenta a acestor prevederi ar conduce la intarzieri la plata ajutorului de stat pentru cererile de restituire care au fost depuse in temen legal la administratorul schemei.

 

Avocat Florin Marius Ciucă

Procedura restituire acciza
Formular asistenta