Proceduri TIR la frontiera maghiara externa a Uniunii Europene

General |  01-Jul-2005

Dupa cum se stie, IRU monitorizeaza indeaproape situatia la frontiera maghiara in vederea asigurarii ca procedurile TIR si noile instructiuni vamale maghiare referitoare la procesarea Carnetelor TIR ale transportatorilor rutieri sunt respectate (asa dupa cum este stipulat in scrisoarea IRU CAD/G6301/JAC din 24 mai 2005).

Este crucial, in cazurile reclamatiilor urmare nerespectarii procedurilor TIR si/sau noilor instructiuni vamale maghiare, ca soferii sa informeze imediat personalul vamal insarcinat cu aplicarea corecta a instructiunilor vamale maghiare. Astfel de informatii pot fi comunicate prin doua modalitati:

- prin contactarea ofiterului vamal desemnat al biroului local vamal (al carui nume, grad, pozitie, disponibilitate directa personala si numar de telefon al persoanei de contact ar trebui sa fie plasate pe panourile cu informatii la biroul vamal de frontiera), pentru a permite realizarea unei investigatii eficiente a problemei intampinate;

- prin apelarea numerelor de telefon ale vamii maghiare si garzii financiare (din Ungaria: 06-80-203-724, gratuit; sau din alta tara: 0036 1 456 95 55).

IRU este constienta ca au fost cateva probleme de comunicare datorita limbii, prin intermediul acestor numere de telefon. Totusi, vama maghiara si garda financiara au declarat ca ofiterul vamal desemnat la biroul vamal de frontiera va fi capabil sa comunice in engleza sau in limba tarii vecine si, daca este posibil, in alte limbi. Angajamentul vamii maghiare si garzii financiare de a asigura un ofiter vamal care sa poata comunica in diferite limbi este stipulat in scrisoarea IRU (CAD/6301/JAC, punctul 3.1 al Anexei 2).

Daca soferii romani au probleme in stabilirea unei intalniri cu ofiterul vamal desemnat al biroului vamal de frontiera si daca numerele de telefon sus-mentionate nu sunt utile din cauza problemelor de limba, soferii pot contacta de asemenea linia telefonica a Asociatiei maghiare ATRH (telefon: 0036 1 252 06 88/int.25, numar de telefon mobil: 0036 30 925 15 90).

Daca, urmare procedurii stipulate in scrisoarea IRU (CAD/6301/JAC – transmisa de UNTRR prin intermediul serviciului de newsletter pe 25 mai 2005 si prezentata in buletinul informativ INFO UNTRR din luna iunie 2005), reclamatia nu poate fi rezolvata rezonabil pe loc, spre satisfactia titularului TIR (soferului), este esential sa fie urmata procedura stipulata mai sus. Copii ale Carnetului TIR, documentelor insotitoare (CMR, facturi comerciale, etc.), chitante pentru taxa agentului vamal (in mod normal 19 euro) si raportul detaliat al celor intamplate care sa includa ora, data, locul, biroul vamal, numele si numerele de identificare ale ofiterilor vamali si orice alt detaliu important ar trebui sa fie transmise prin fax cat mai repede posibil la:

Dl. Torda
Administratia Generala a Vamilor Maghiare si Garda Financiara
Pf: 109
IX Mester U.7
1450 Budapesta
Ungaria
Fax: 0036 1 456 95 08

Toate reclamatiile, fie verbale fie scrise, ar trebui de asemenea sa fie imediat raportate la Michaela Batchelor, Sef Hotline TIR la IRU Geneva (telefon 0041 22 918 2792, fax 0041 22 918 2799). Dna Batchelor va continua sa monitorizeze astfel de cazuri din partea tuturor membrilor asociatiilor de transport rutier si de asemenea va va sta la dispozitie pentru sfaturi si indrumari.

Gordon Wright
Sef Probleme Vamale de Tranzit

Sursa: UNTRR

Proceduri TIR la frontiera maghiara externa a Uniunii Europene
Formular asistenta