BursaTransport

Statistici BursaTransport

23.630 marfuri disponibile
1.828 camioane disponibile
1.163 marfuri in ultimele 24h
328 camioane in ultimele 24h
22 utilizatori online
21.717 utilizatori activi
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Pagina pentru imprimare

06-12-2013

Raspunderea transportatorului in transportul intern

Limitarea raspunderii transportatorului in transportul intern este de 2,5 USD per kilogram greutate bruta marfa lipsa potrivit art. 77 alineatul 2 din O.G. nr. 27/2011. Aceasta limitare valorica constituie Regula.

 

Legiuitorul roman a inteles sa impuna aplicabilitatea Conventiei CMR si transportului intern cu unele mici retineri, cum este cea mentionata la art. 77 alin. 2 din O.G. nr. 27/2011.

 

De la regula mentionata mai sus exista si doua Exceptii cand raspunderea transportatorului poate fi angajata si pentru o suma mai mare de 2,5 USD per kilogram greutate bruta marfa lipsa. Aceste exceptii sunt clar mentionate in Conventia CMR: expeditorul sa declare valoarea marfii sau sa declarare un interes special la predare.

 

 

Am intalnit astfel de situatii, putine la transportul intern (probabil pentru ca nu se cunoaste aceasta posibilitate legala), dar multe cazuri la extern. Este de retinut existenta acestor exceptii avand in vedere ca pot aparea conflicte cu societatile de asigurari in cazul in care marfa valoareaza mai mult de 2,5 USD per kilogram greutate bruta marfa lipsa. Am vazut solutii ale instantelor judecatoresti de aplicare a Conventiei CMR.

 

 

Un element de care trebuie sa se tina seama la momentul incheirii contractului de transport este ca asigurarea transportatorului sa acopere si valoarea reala a marfii.

 

 

 

pentru BursaTransport.com

Avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii SCAAcest site foloseste cookie. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul in privinta folosirii cookie-urilor.

Vezi mai multe detalii.