Reducere pret benzina/motorina - OUG 41/2022

General |  04-Jul-2022

Din data de 01.07.2022 este partial in vigoare OUG nr. 106/2022 pentru sustinerea acordarii de reduceri ale preturilor la benzina si motorina si pentru modificarea art. 18 din OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal.

Acest act normativ prevede ca in perioada 1 iulie — 30 septembrie 2022, operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clientii finali — persoane fizice si juridice care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru consumul propriu —, si care acorda o reducere de pret de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la pretul de vanzare, beneficiaza de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferenta reducerii acordate.

 

Consumatorii vor putea observa pe documentele fiscale aferente vanzarilor mentionata distinct aceasta reducere, respectiv pe bonuri fiscale si/sau facturi.

 

Este important de retinut faptul ca masura compensarii se aplica pentru comercializarea benzinei si motorinei catre clienti finali pentru consumul propriu, atat la vanzarea cu amanuntul, cat si la vanzarea angro prin depozitele furnizorilor/distribuitorilor.

 

Totodata, este esential de stiut faptul ca este interzisa revanzarea produselor achizitionate prin beneficierea de reducere, revanzarea acestora reprezentand contraventie care va fi sanctionata conform legii. Aceasta norma privind revanzarea produselor intra in vigare in 10 zile de la data publizarii in Monotorul Oficial, 30.06.2022.

 

De asemenea, textul normativ cuprinde o serie de prevederi aplicabile operatorilor economici care comercializeaza benzina si motorina catre clientii finali si care trebuie respectate de catre acestia.

 

Florin Marius Ciuca, avocat BursaTransport

Reducere pret benzina/motorina - OUG 41/2022
Formular asistenta