Registrul Operatorilor Intracomunitari - modificari

General |  03-Aug-2010

Noi modificari si completari referitoare la documentele necesare pentru inscriere

 


Asa cum am aratat intr-un articol anterior (publicat in data de 7.07.2010), Guvernul prin Ordonanta de urgenta nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, a introdus obligativitatea persoanelor care vor efectua operatiuni intracomunitare incepand cu data de 1 august 2010 sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari.

 

Procedura de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si modelul si continutul unor formulare necesare pentru inregistrare au fost aprobate prin Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2101/2010 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 429 din 25 iunie 2010.

 

De curand acest ordin a fost modificat prin Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2221/2010 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 527 din 28 iulie 2010.

Asadar, documentele necesare pentru a solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari astfel cum sunt prevazute in cele doua ordine mai sus mentionate, sunt:

1. Cererea de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru comerciantii care se inregistreaza in scopuri de TVA de la infiintare sau, dupa caz, Declaratiile de inregistrare fiscala/de mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA;

2. Formularul (095) "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari";

3. Certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatea competenta din Romania ale tuturor asociatilor, cu exceptia societatilor pe actiuni, si ale administratorilor, iar pentru persoanele fizice care solicita inregistrarea cazierul judiciar propriu;

4. Daca este cazul, se vor mai depune:

a) in situatia in care in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori, contribuabilii trebuie sa prezinte documente, eliberate de organele de urmarire penala, din care sa rezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile intracomunitare pentru care este obligatorie inregistrarea;

b) in cazul in care in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori si s-a dispus trimiterea in judecata, contribuabilii trebuie sa prezinte documente eliberate de organele competente, din care sa rezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile intracomunitare pentru care este obligatorie inregistrarea;

c)  in cazul in care in certificatele de cazier judiciar sunt inscrise infractiuni si/sau alte date, contribuabilul va prezenta copiile legalizate ale hotararilor judecatoresti prin care au fost stabilite respectivele infractiuni si/sau alte documente eliberate de organele competente, precum si documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul directiei generale a finantelor publice coordonatoare a organului fiscal competent sau, dupa caz, din cadrul A.N.A.F., in cazul marilor contribuabili, din care sa rezulte daca infractiunea este sau nu in legatura cu operatiunile operatiunile intracomunitare pentru care este obligatorie inregistrarea.

Serviciul/Compartimentul juridic din cadrul organului fiscal competent trebuie sa emita documentul in cauza in maximum 5 zile de la data depunerii de catre contribuabil a documentelor prevazute anterior, avand semnatura sefului serviciului/compartimentului juridic si a conducatorului organului din care face parte acest serviciu/compartiment.

 

Ulterior inregistrarii in Registru, in cazul in care se modifica lista asociatilor si/sau administratorilor, contribuabilii au obligatia ca, in termen de 30 de zile de la modificare, sa anunte organul fiscal, prin depunerea unei noi anexe la cererea de inregistrare, insotita de cazierul judiciar al noilor asociati si/sau administratori, precum si de celelalte documentele doveditoare mentionate anterior, daca este cazul.

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat Nicoleta IACOB-ANCA

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Registrul Operatorilor Intracomunitari - modificari
Formular asistenta