Registrul Operatorilor Intracomunitari

General |  07-Jul-2010

REGISTRUL OPERATORILOR INTRACOMUNITARI

- obligatoriu de la 1 august 2010 -

 

 

In Monitorul Oficial nr. 421 din 23 iunie 2010, Partea I a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

 

Actul normativ prevede si obligativitatea persoanelor care vor efectua operatiuni intracomunitare incepand cu data de 1 august 2010 sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari.

 

Inregistrarea trebuie realizata inainte de efectuarea unor asemenea operatiuni.

 

Intra in aceasta categorie:

- livrari intracomunitare de bunuri care au locul in Romania potrivit Codului fiscal si care sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata in conditiile legii;

- livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare;

- prestari de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile;

- achizitii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Romania potrivit legii;
- achizitii intracomunitare de servicii efectuate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania, inclusiv persoane juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA conform legii, de catre persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, si pentru care beneficiarul are obligatia platii taxei pe valoarea adaugata.

 

Efectuarea de operatiuni intracomunitarea fara inscrierea in Registru constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.

 

Inregistrarea se efectueaza la cererea celor care efectueaza operatiuni intracomunitare de natura celor mentionate. Cererea se depune cu toate documentele necesare la organul fiscal competent.

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat Nicoleta IACOB-ANCA

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Registrul Operatorilor Intracomunitari
Formular asistenta