Restituirea taxei auto, sistată

General |  17-Feb-2017

Timbrul de mediu, ce era reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, a fost eliminat din legislație la data de 1 februarie 2017. Totodată, la acea dată a dispărut și posibilitatea de a cere restituirea, pe cale administrativă, a vechilor taxe auto, din moment ce regulile procedurale de bază erau incluse în aceeași ordonanță.

 

Prin urmare, persoanele care n-au apucat să solicite restituirea vechilor taxe auto până la finele lunii ianuarie 2017 nu mai pot face acest lucru încă din prima zi a lunii curente. Motivul este simplu: nu mai există un temei legal pentru rezolvarea acestor cereri.

 

Restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto va fi posibilă din nou numai în măsura în care se va adopta un alt act normativ care să reglementeze această posibilitate (ordonanță sau lege).

Banii erau restituiți în cinci ani

 

Persoanele care au plătit una dintre vechile taxe auto aveau posibilitatea de a cere, pe cale administrativă, restituirea acestora, se arăta în OUG nr. 9/2013. Mai precis, este vorba de taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

 

Aceste trei taxe auto au fost în vigoare, în mod succesiv, în perioada cuprinsă între anul 2007 și prima parte a lunii martie a anului 2013. Apoi, timbrul de mediu s-a aplicat începând cu data de 15 martie 2013 și până la sfârșitul lunii ianuarie 2017.

 

După aprobarea cererilor de returnare, banii erau plătiți proprietarilor de mașini (cu tot cu dobândă), pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin achitarea în fiecare an a unei tranșe de 20% din suma totală.

„Procedura de efectuare a plății sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum și dobânzile calculate până la data plății integrale va fi stabilită prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, era punctat în ordonanța abrogată recent.

 

Ordinul comun la care se făcea referire încă este în vigoare, deoarece n-a fost abrogat în mod expres, însă regulile de restituire cuprinse în acesta nu mai pot fi aplicate în lipsa prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013.

 

În altă ordine de idei, trebuie menționat că există, în prezent, o altă procedură de restituire a vechilor taxe auto, dar aceasta vizează numai persoanele care au obținut dreptul la returnare în baza unei hotărâri judecătorești.

 

În concluzie, persoanele care au achitat una dintre vechile taxe auto și care n-au apucat deja să ceară banii înapoi au ca unică soluție deschiderea unei acțiuni în instanță. De asemenea, varianta rămâne în picioare și când vine vorba de timbrul de mediu, deoarece acesta a fost declarat parțial ilegal de Curtea de Justiție a Uniunii Europene și ar trebui returnat proprietarilor de mașini. În privința restituirii pe cale administrativă (adică fără acționarea în justiție a autorităților), aceasta va fi posibilă din nou numai dacă aleșii poporului vor da o reglementare specială în acest sens (lege sau ordonanță).

 

Ciuca Marius Florin avocat BursaTransport.com

Restituirea taxei auto, sistată
Formular asistenta