Scrisoarea de garantie bancara – ordinul 1007

General |  07-Mar-2011

Deoarece dupa informatiile noastre singura banca care emite aceste scrisori de garantie bancara solicitate de ARR in caietul de sarcini al licentei de intermediere (pe scurt) este UNICREDIT TIRIAC BANK,

 

Am adresat citeva intrebari responsabilului de produs. Care ne-a pus cu amabilitate la dispozitie raspunsurile si ne-a dat permisiunea sa le publicam aici.

 

Noi nu comentam ci doar constatam ca intre disponibilitatea bancii de a implementa acest produs, intentia ARR manifestata in ordinul 1007 de a face ordine in relatia contractuala intre 2 categorii de licentiati, si REALITATEA relatiilor contractuale, pare sa existe un gol ce nu intereseaza pe nici una din parti.

 

Pentru relatii suplimentare gasiti date de contact aici: www.unicredit-tiriac.ro/sucursala

 

Adm.BursaTransport

 

***

 

   1. INTREBARE: Sunt negociabili parametrii garantiei, intre banca si deponentul garantiei (intermediar)?     

 

RASPUNS: Acest produs a fost conceput impreuna cu Autoritatea Rutiera Romana la solicitarea si in conformitate cu specificatiile ARR, deci parametrii garantiei nu pot fi modificati decat cu acordul tuturor partilor implicate. As dori de asemenea sa precizez ca intermediarul este ordonatorul scrisorii de garantie, iar depozitarul garantiei este Autoritatea Rutiera Romana (Intermediarul va depune garantia in original la sediul central al Autoritatii/sediul agentiei teritoriale a Autoritatii, in a carei raza administrativa isi are sediul social Intermediarul).  

 

   2. INTREBARE: Executarea garantiei: intentioneaza banca sa conditioneze beneficiarul cu respectarea termenului de plata din contract, refuzandu-i executarea timpurie a garantiei, anterior scadentei contractuale?

 

RASPUNS: Un Operator de Transport Rutier poate solicita Băncii, conform prevederilor Garanţiei, plata oricărei sume pana la concurenţa valorii totale a Garanţiei, iar Banca va efectua plata sumei solicitate in echivalent RON la cursul Băncii Naţionale a României din data plăţii, in contul IBAN indicat de Operatorul de Transport Rutier, după primirea următoarelor documente:

a) cererea scrisa de efectuare a platii emisa de Operatorul de Transport Rutier, din care sa rezulte ca Operatorul de Transport Rutier a prestat serviciile de transport in conformitate cu termenii contractului/comenzii/facturii finale incheiate cu Intermediarul si nu a primit plata serviciilor prestate conform contractului/comenzii/facturii finale.

b) copia contractului comercial/comenzii de transport/facturii finale incheiate de Operatorul de Transport Rutier cu Intermediarul

c) copia scrisorii de trasura (CMR)

d) primirea confirmarii scrise de la ARR ca Operatorul este inregistrat in Registrul Operatorilor de Transport Rutier tinut de ARR, confirmarea existentei licentei de transport a Operatorului valabila la data efectuarii transportului si confirmarea existentei Copiei Conforme a licentei de transport valabile la data transportului pentru vehicolul/ansamblul de vehicole utilizate.

Banca nu isi asuma nicio obligatie sau responsabilitate pentru forma, continutul, caracterul sau autenticitatea vreunui document prezentat, pentru orice neconcordante intre documentele prezentate, pentru primirea unei cereri de plata neintemeiate de la Operatorul de Transport Rutier, pentru validitatea si caracterul angajant al semnaturii Operatorului de Transport Rutier.

 

Eventualele dispute ulterioare intre Intermediar si  Operatorul de Transport Rutier legate de o posibila cerere de executare abuziva se vor judeca intre cele doua parti conform legislatiei comerciale existente. 

 

   3. INTREBARE: Este pregatita banca sa tina cont de eventualele situatii de vicii ascunse nementionate in scrisoarea CMR (dovada a prestarii serviciului)? – aceste situatii se documenteaza ulterior emiterii CMR-ului fara rezerve si pot fi opuse sau ignorate la tentativa de executare a garantiei

 

RASPUNS: Avand in vedere faptul ca scrisoarea de garantie reprezinta un angajament scris asumat de o banca (banca garanta) in favoarea beneficiarului/beneficiarilor garantiei, executarea garantiei se face conform conditilor stabilite in textul scrisorii de garantie, fara posibilitatea unor rezerve ulterioare ale ordonatorului (Intermediarul).

 

   4. INTREBARE: Care este continutul dosarului cu care trebuie sa se prezinte intermediarul solicitant al acestei garantii?

 

RASPUNS: Intermediarul care solicita aceasta scrisoare de garantie trebuie sa prezinte documentatia necesara pentru emitere comuna tuturor tipurilor de scrisori de garantie, iar Banca va urma procedura interna de obtinere a aprobarii.

 

Ordonatorul scrisorii de garantie poate sa garanteze emiterea de catre Banca a scrisorii de garantie fie prin blocarea sumei aferente intr-un depozit colateral (caz in care trebuie semnat un document specific de angajament care reglementeaza constituirea cash-ului collateral) fie printr-o facilitate de credit (caz in care ordonatorul va prezenta Bancii documentatia specifica analizei de credit).  

 

In plus, specific pentru acest tip de garantie,  clientul va trebui sa prezinte Bancii instiintarea de la ARR cu privire la cuantumul garantiei si va semna impreuna cu Banca si cu ARR-ul o conventie prin care stabilesc modul de colaborare. 

Scrisoarea de garantie bancara – ordinul 1007
Formular asistenta