Solutii de evitare a falimentului

General |  12-May-2010

– MANDATUL AD-HOC SI CONCORDATUL PREVENTIV -

 

 

Realitatea economico-juridica din Romania a fost marcata de intrarea in vigoare la inceputul anului 2010 a unei legi care isi propune sa fie o alternativa viabila, in general la insolventa, si in special la falimentul, atat de prezent in zilele noastre, societatilor comerciale aflate in dificultate financiara. Este vorba de Legea nr. 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv si mandatului ad-hoc, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 780 din 14 decembrie 2009, Partea I.

In esenta, scopul declarat al legii este de a salva intreprinderile aflate in dificultate, prin proceduri amiabile de renegociere a creantelor sau a conditiilor acestora ori prin incheierea unui concordat preventiv, astfel incat intreprinderile in cauza sa isi poata continua activitatea comerciala pentru care au fost infiintate si sa isi acopere creantele fata de creditori.

Intreprinderea aflata in dificultatea este intreprinderea al carei potential de viabilitate manageriala si economica se afla intr-o dinamica descrescatoare, dar al carei titular executa sau este capabil sa execute obligatiile exigibile.

 Legea reglementeaza doua proceduri ca alternative la procedura insolventei, si anume:

            1. Mandatul ad-hoc;

            2. Concordatul preventiv.

1. Mandatul ad-hoc este o procedura confidentiala, declansata la cererea debitorului aflat in dificultate adresata Tribunalul in jurisdictia caruia se afla sediul sau domiciliul profesional al acestuia, pentru numirea unei persoane - mandatar ad-hoc – care sa negocieze cu creditorii debitorului in numele acestuia din urma. Scopul negocierii este de a realiza o intelegere intre unul sau mai multi creditori si debitor pentru depasirea starii de dificultate.

Calitatea de mandatar ad-hoc intr-o astfel de procedura o poate avea doar unul dintre practicienii in insolventa, autorizati conform Legii nr. 86/2006 privind organizarea activităţii practicienilor în insolvenţă, aprobata cu modificari si completari.

Derularea procedurii: In termen de 5 zile de la inregistrarea cererii debitorului, presedintele tribunalului va convoca partile in camerea de consiliu, va asculta debitorul, iar in cazul in care constata ca dificultatile intreprinderii debitorului sunt serioase, va desemna prin incheiere irevocabila, mandatarul ad-hoc propus conform legii.

Mandatarul ad-hoc astfel numit are la dispozitie un termen de 90 de zile de la desemnarea sa pentru a realiza o intelegere intre debitor si unul sau mai multi creditori ai sai, in vederea depasirii starii de dificultate in care se afla intreprinderea debitorului, salvgardarii intreprinderii, pastrarii locurilor de munca si acoperirii creantelor asupra debitorului.

Masuri pe care mandatarul ad-hoc le poate propune: stergeri, reesalonari sau reduceri partiale de datorii, continuarea sau incetarea unor contracte in curs, reduceri de personal, precum si orice alte masuri considera a fi necesare.

Remuneratia mandatarului ad-hoc: onorariu fix sau lunar platit din averea debitorului si stabilit de instanta cu acordul debitorului.

Incetarea mandatului ad-hoc:

a) prin denuntarea unilaterala a mandatului de catre debitor sau de catre mandatarul ad-hoc;

b) prin indeplinirea mandatului, respectiv incheierea intelegerii intre creditori si debitor;

c) daca, in termenul de 90 de zile, mandatarul nu a reusit sa intermedieze incheierea unei intelegeri intre debitor si creditorii sai.

Incetarea mandatului ad-hoc se constata de presedintele tribunalului, prin incheiere irevocabila, la cererea debitorului sau a mandatarului ad-hoc.

 

2. Concordatul preventiv este un contract incheiat intre debitor si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate, prin care debitorul, pe de o parte, propune un plan de redresare a intreprinderii sale si de acoperire a creantelor acestor creditori impotriva sa, iar creditorii accepta sa sprijine eforturile debitorului de depasire a dificultatii in care se afla intreprinderea debitorului.

Deschiderea procedurii de concordat preventiv: Se poate realiza de catre orice intreprindere debitoare aflata in dificultate, cu exceptiile expres prevazute de lege, printr-o cerere adresata tribunalului competent, cuprinzand si propunerea de numire a unui conciliator provizoriu, dintre practicienii in insolventa, autorizati conform legii.

Derularea procedurii: Conciliatorul provizoriu in termen de 30 de zile de la numirea sa de catre judecatorul-sindic prin incheiere irevocabila, are obligatia ca impreuna cu debitorul, sa elaboreze lista creditorilor si oferta de concordat preventiv.

Oferta de concordat preventiv:

            a) se notifica creditorilor debitorului, se depune la grefa tribunalului, facandu-se mentiune si la registrul comertului unde este inregistrat debitorul;

            b) va cuprinde si proiectul de concordat preventiv, la care se vor anexa declaratia debitorului privind starea de dificultate financiara in care se afla, precum si lista creditorilor cunoscuti, inclusiv cei ale caror creante sunt contestate integral sau partial, cu precizarea cuantumului creantelor si a garantiilor acceptate de debitor.

Proiectul de concordat preventiv trebuie sa cuprinda detalii cu privire la:

a) situatia analitica a activului si a pasivului debitorului, certificata de un expert contabil sau, dupa caz, auditata de un auditor autorizat potrivit legii;

b) cauzele starii de dificultate financiara si masurile luate de debitor pentru depasirea acesteia pana la depunerea ofertei de concordat preventiv;

c) proiectia evolutiei financiar-contabile pe urmatoarele 6 luni;

d) planul de redresare, care prevede cel putin urmatoarele masuri:

  • reorganizarea activitatii debitorului, prin masuri precum: restructurarea conducerii debitorului, modificarea structurii functionale, reducerea personalului sau orice alte masuri considerate a fi necesare;
  • modalitatile prin care debitorul intelege sa depaseasca starea de dificultate financiara, precum: majorarea capitalului social, imprumut bancar, obligational sau de alta natura, infiintarea sau desfiintarea unor sucursale sau puncte de lucru, vanzarea de active, constituirea de garantii;
  • procentul preconizat de satisfacere a creantelor, care nu poate fi mai mic de 50%, ca urmare a implementarii masurilor de redresare propuse;
  • termenul-limita pentru satisfacerea creantelor stabilite prin concordat nu poate depasi 18 luni de la data incheierii concordatului preventiv.

Suspendarea provizorie a urmaririlor silite: Poate fi ceruta judecatorului-sindic, in baza ofertei de concordat preventiv, de catre debitor.

Constatarea concordatului – procedura si efecte: Urmare a aprobarii ofertei de concordat preventiv prin votarea sa de catre creditorii care detin cel putin 2/3 din valoarea creantelor acceptate si necontestate, judecatorul-sindic printr-o incheiere, la solicitarea conciliatorului, constata concordatul preventiv. Conciliator comunica creditorilor concordatul preventiv, aprobat de creditori si constatat de judecatorul-sindic, cu mentiune si la registrul comertului.

De la data comunicarii hotararii de constatare a concordatului preventiv se suspenda de drept:

-  urmaririle individuale ale creditorilor semnatari asupra debitorului si curgerea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita a creantelor acestora contra debitorului;

- curgerea dobanzilor, a penalitatilor si a oricaror alte cheltuieli aferente creantelor fata de creditorii semnatari.

Omologarea concordatului – procedura si efecte: Pentru omologarea concordatului de catre judecatorul sindic, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) intreprinderea debitorului este in stare de dificultate financiara;

b) valoarea creantelor contestate si/sau in litigiu nu depaseste 20% din masa credala;

c) concordatul preventiv a fost aprobat de creditorii care reprezinta cel putin 80% din valoarea totala a creantelor.

Efectele omologarii concordatului:

-  opozabilitatea concordatului fata de creditorii nesemnatari;

-  suspendarea tuturor procedurilor de executare silita impotriva debitorului;

-  posibilitatea amanarii scadentei creantelor creditorilor nesemnatari ai concordatului preventiv, pentru un termen de maximum 18 luni, sub conditia acordarii de garantii acestor creditori de catre debitor;

- nu se poate deschide procedura insolventei fata de debitor pe perioada concordatului preventiv omologat.

Inchiderea concordatului preventiv poate avea loc in urmatoarele situatii:

-  in cazul in care procedura se finalizeaza cu succes, la termenul prevazut in contract sau anterior acestuia, dupa caz. Judecatorul-sindic va pronunta o incheiere prin care va constata realizarea obiectului concordatului preventiv, iar modificarile creantelor prevazute in concordatul preventiv raman irevocabile;

-  in cazul in care in timpul derularii procedurii, inainte de expirarea termenului maxim de 18 luni pentru satisfacerea creantelor, conciliatorul apreciaza ca este imposibila realizarea obiectivelor concordatului din motive neimputabile debitorului, poate cere judecatorului-sindic constatarea nereusitei concordatului preventiv si inchiderea procedurii;

- ca urmare a admiterii actiunii de anularea a procedurii concordatului preventiv, introdus de creditorii nesemnatari in termen de 15 zile de la data mentionarii concordatului in registrul comertului ori in orice moment de catre orice persoana interesata in cazul motivelor de nulitate absoluta;

-  ca urmare a admiterii actiunii in rezolutiune a concordatului preventiv introdusa de adunarea creditorilor concordatari in situatia in care se constata incalcarea grava de catre debitor a obligatiilor asumate prin concordatul preventiv; introducerea acestei actiunii are ca efect suspendarea de drept a procedurii concordatului.

Aparitia acestei legi in spatiul romanesc este salutara, insa ramane de vazut si urmarit care vor fi efectele ei practice.

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat Nicoleta IACOB-ANCA

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Solutii de evitare a falimentului
Formular asistenta