BursaTransport

Statistici BursaTransport

49.980 marfuri disponibile
3.204 camioane disponibile
53.524 marfuri in ultimele 24h
1.960 camioane in ultimele 24h
941 utilizatori online
21.918 utilizatori activi
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Pagina pentru imprimare

10-11-2016

Tarifele RCA plafonate se vor aplica din 18 noiembrie

Hotararea de Guvern prin care s-au stabilit tarifele RCA maxime, care sunt plafonate pe o perioada de 6 luni, a fost publicata marti, 8 noiembrie 2016, in Monitorul Oficial, astfel ca aceste tarife vor fi aplicate de catre societatile de asigurari incepand cu data de 18 noiembrie a.c..

 

Astfel, noile tarife vor intra in vigoare in 10 zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial.

 

Guvernul Romaniei a adoptat, in data de  2 noiembrie 2016, Hotararea de Guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioada de sase luni. 

 

"Tarifele de prima maxime se aplica in cazul contractelor incheiate dupa intrarea in vigoare a prezentei hotarari", se arata in Hotararea privind stabilirea tarifelor de prima maxime aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie.

 

Supravegherea practicarii tarifelor de prima maxime de catre societatile de asigurare RCA se exercita de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

 

Conform documentului, societatile de asigurare RCA vor aplica pe perioada celor 6 luni tarifele de prima notificate anterior datei intrarii in vigoare a acestei hotarari, fara insa sa depasi tarifele de prima maxime prevazute.

 

Practic, daca anterior punerii in aplicare a acestei hotarari companiile aveau tarife mai mici, acestea nu vor putea fi majorate pana la nivelul maxim, insa, daca depaseau acest nivel, sunt obligate sa le reduca pana la plafonul fiecarui segment de clienti.

 

Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale.

 

Depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei.

 

In cazul tarifelor RCA maxime la autoturisme, cel mai ridicat tarif RCA care poate fi cerut de firmele de asigurari este de 3.087 lei in cazul tinerilor cu varste mai mici sau egale cu 25 de ani care detin masini puternice, cu o capacitate cilindrica de peste 2500 cmc vor avea de platit cel mai scump RCA, potrivit tarifelor maxime stabilite de ASF si detaliate in proiectul de Hotarare de Guvern supus dezbaterii publice de Ministerul de Finante. Tot la categoria autoturisme, cel mai mic pret RCA reglementat - 547 lei - va fi pentru batranii cu varste de peste 60 de ani cu masini cu o capacitate mica (sub 1200 cmc). La transportatori cel mai mare tarif RCA nu poate depasi 7.534 lei.

 

Ciuca Marius Florin avocat BursaTransport.comAcest site foloseste cookie. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul in privinta folosirii cookie-urilor.

Vezi mai multe detalii.