Testele ProFxUser ne indeamna sa lamurim. Astazi: raspunsuri eronate

Utilizare |  29-Jan-2023

 

Continuam mica campanie de lamurire a unor notiuni, asa cum rezulta a fi necesar din raspunsurile eronate sau incomplete date in testele www.profxuser.com pentru obtinerea Certificatului de Utilizator Profesionist al Burselor de Transport.


Dupa ampla prezentare a scoring-ului BursaTransport, astazi atingem diferite subiecte ce au generat un numar semnificativ de raspunsuri eronate. Spre informare sau clarificare, deoarece se refera fie la chestiuni profesionale fie la caracterul unor servicii de burse in general sau de BursaTransport in particular. Stirea fiind lunga, recurgem din nou la un cuprins prin care puteti naviga cu click stanga

 

 Cuprins

  1. Masuri de siguranta de luat inaintea incredintarii marfii
  2. Descrierea flotei in profilul de companie
  3. Garantarea incasarii facturii de transport
  4. Chat-ul BursaTransport
  5. Masuri administrative in BursaTransport
  6. Contracte intre client, expeditor si transportator
  7. Incidente de plata stinse inainte de publicare
  8. Termeni folositi in bursele de transport si rolul burselor
  9. Instrumentele CreditReform

 

Ce masuri de siguranta este obligat sa ia dispecerul inainte sa lucreze cu un nou subcontractant recrutat printr-o bursa electronica de transport?


Daca compania dumneavoastra are o procedura de “onboarding” a noilor subcontractanti, probabil ca o urmati perseverent si sistematic incat puteti sari peste acest paragraf.


Jucatorii in aceasta imprejurare de risc sunt: 

  • (Viitoarea) Victima – dispecerul ce a publicat marfa, adica cererea de transport
  • Hotul – interlocutorul care initiaza intotdeauna comunicarea cu victima ca urmare a publicarii marfii de transportat
  • Firma – compania de transport pe care hotul pretinde ca o reprezinta. Masca hotului

 

Dispecerul, pentru a nu deveni victima, trebuie sa se asigure ca interlocutorul nu e hot, ci chiar reprezinta firma, pentru a evita furtul marfii prin utilizarea unei masti.


Intr-un caz recent petrecut in vestul Europei, hotul a contactat victima de la adresa de mail pregatita special pentru furt, alfred.bogaert@abc-logistics.com , in timp ce firma ABC LOGISTIC avea adresa de email alfred.bogaert@abc-logistic.com iar Alfred Bogaert se numea fondatorul firmei. Un singur “s” in plus la domeniul de mail a facut victima sa creada ca discuta cu firma ABC, iar hotul a reusit sa primeasca comanda si sa preia marfa, disparand ulterior. (adresele si numele sunt fictive in exemplul dat).  Hotul a inselat victima folosind o adresa de email foarte asemanatoare cu o adresa autentica a unei firme de transport autentice.


In opinia BurseiTransport, dispecerul trebuie sa se asigure ca interlocutorul nu este un hot ci chiar reprezinta firma pe care sustine ca o reprezinta. Mijloace la dispozitie:

  • Sa clarifice de unde are cunostinta interlocutorul de marfa sa (cererea de transport), unde a vazut-o
  • prin diverse cai (inclusiv cautarea pe internet) sa se asigure ca interlocutorul este intr-adevar prepusul (reprezentantul) firmei. Eventual sunand la un numar de telefon altul decat cel oferit de interlocutor


In BursaTransport, mijloacele avute la dispozitie pentru a nu deveni victima unui hot ce foloseste masca unei firme, sunt mai la indemana:

  • fara sa fi consultat marfa publicata, interlocutorul nu avea de unde afla pe cine sa contacteze pentru cererea de transport. In consecinta, firma (pe care interlocutorul sustine ca o reprezinta) trebuie sa existe in lista consultantilor marfii de care se intereseaza. Daca firma nu figureaza in aceasta lista a consultantilor propriei marfi, dispecerul risca sa devina o viitoare victima si orice negociere mai departe se face pe riscul sau
  • transportatorul trebuie sa aiba o licenta valabila de transport; verificarea acesteia se face chiar din profilul firmei ce a consultat marfa, Verifica la ARR.
  • Pentru numarul de cap tractor cu care confirma cursa, verificati existenta copiei conforme. Daca nu apartine firmei pe care o reprezinta interlocutorul, inseamna ca discutati cu un intermediar. Daca nu exista, inseamna ca discutati cu un impostor
Ce avantaj are descrierea propriei flote in profilul companiei?
 
In BursaTransport, lista companiilor (active) ofera acces consultantilor la toate companiile active in BursaTransport, inclusiv pe baza de locatii (localitate). In cazul in care va declarati in mod voluntar componenta flotei (pe tipuri de camioane si specificatii), compania dumneavoastra devine vizibila oricui este interesat de un anumit tip de camion intr-o anumita locatie. Lista companiilor este ca un anuar online al companiilor de transport, tinut la zi prin propriile dumneavoastra informatii furnizate voluntar.

Un exemplu: am nevoie urgenta sa gasesc o basculanta in Vaslui, pentru o cursa locala pe care o am eu de facut, timisorean, in favoarea unui client curent. In loc sa public o cerere de transport in BursaTransport, merg pe lista companiilor, pe comanda Cauta flote, si caut ce companii de transport active au basculante in Vaslui. (la ora redactarii acestui text, erau 4 companii active ce detineau basculante in Vaslui sau in vecinatate).

In consecinta, firma din Vaslui detinatoare de basculanta si-a gasit un client doar pentru ca a folosit profilul de companie pus la dispozitie de BursaTransport (si-a declarat flota), consultantul ce a cautat basculanta si-a gasit “la locul executiei” tipul de camion cautat.

Acesta este avantajul descrierii voluntare a flotei din dotare in profilul de companie in BursaTransport.

Pledoarie pentru garantarea (incasarii) facturii de transport.

 
Asemanarea cu asigurarea facultativa (CASCO) a propriului automobil este izbitoare: daca cel care va deterioreaza masina nu are RCA, va reparati masina pe spezele propriei asigurari CASCO. Aceasta stare de lucruri ar trebui sa ne fie clara tuturor.


Si care este asemanarea cu serviciile BurseiTransport? “Daca nu ma plateste, il dau la incidente de plata”. Acesta este echivalentul RCA-ului. Daca insa clientul intra sub protectia legii (isi declara Insolventa), practic sansele de a va incasa factura sunt aproape nule. Trebuie sa va inscrieti la masa credala si sa asteptati sa culegeti praful de pe toba. Si atunci lucreaza in favoarea dumneavoastra, daca ati contractat-o, garantarea incasarii facturii de transport. Mai mult decat face declararea incidentului de plata,


Care e dezagrementul serviciului de garantare? Totusi, pentru ca serviciul nu este inca popular.  Este acela ca, serviciul de garantare, trebuie contractat inainte sa inceapa transportul, in timp ce declararea incidentului de plata se face doar daca nu se poate incasa.


Care este avantajul serviciului de garantare? Ca declararea incidentului de plata este deja parte din acesta, este o etapa obligatoriu de parcurs in recuperarea facturii. Daca factura nu se recupereaza prin declarare incident de plata, atunci garantat se recupereaza prin serviciul contractat.

 

Inapoi la cuprins

 

 Chat BursaTransport. Instant comunicator cu ceilalti utilizatori


Lansat in actuala forma anul trecut, chat-ul are capacitatea sa faca traducere automata intre limbile romana, engleza, bulgara si maghiara.


Chiar daca interlocutorul nu stie limba romana, cind ii adresati un mesaj, mesajul scris in romana va fi automat tradus in limba in care interlocutorul foloseste 123cargo. In cazul in care interlocutorul este roman si foloseste limba romana, evident, mesajul va ajunge la interlocutor tot in limba romana.

 

 

Chat-ul se activeaza din butonul marcat in screenshot-ul de mai sus. In momentul in care interlocutorul vi se adreseaza, butonul de chat vibreaza pe ecran notificandu-va ca ati primit un mesaj.


Chat-ul este un serviciu inclus in costul de acces (flexibil sau abonament). Pe langa traducerea automata, chat-ul ofera si posibilitatea de a transmite documente.

 

Inapoi la cuprins

 

 Masuri administrative. Suspendarea accesului.


Suspendarile accesului constituie penalizari pentru nerespectarea regulamentului BursaTransport. Suspendarile sunt de mai multe feluri.

 

Tipul suspendarilor

Unui singur utilizator al companiei

Tuturor utilizatorilor (companiei)

Temporare

X

X

Permanente

-

X

 

Cea mai severa masura administrativa este suspendarea permanenta a companiei, membru al BurseiTransport. Sunt 6 motive pentru care se poate pierde calitatea de membru si le puteti vedea aici, articolul E.3 din regulament.


Masurile temporare aplicabile unei companii sunt pe durata fixa de timp SAU pe durata ce se va scurge pana la indeplinirea unei anumite conditii. Exemplu din prima categorie, durata fixa de timp: o luna de zile suspendare acces pentru publicarea marfii de pe o firma si trimiterea comenzii de pe alta firma. Exemplu din a doua categorie: suspendarea dreptului de a mai publica marfuri pana la stingerea incidentelor de plata active.

 

Inapoi la cuprins

 

 Clientul, expeditorul intermediar si transportatorul. Contractele dintre ei.


Presupunem un lant de intermediere de numai 3 companii. Aparitia burselor de transport a produs scurtarea acestor lanturi de intermediere la doar 3 companii. Bursele nu au produs in mod semnificativ eliminarea expeditorului intermediar, considerat de unele somitati in transport ca fiind “arhitectul transportului”. Bursele doar au produs scurtarea lantului de intermediari, ceea ce constituie un fapt absolut pozitiv.


Contractul ce leaga clientul de expeditorul intermediar este un contract de servicii de transport, in care clientul primeste iar expeditorul intermediar ofera serviciul de transport.


Expeditorul intermediar poate efectua serviciul cu propriile sale mijloace de transport, caz in care el pierde calitatea de intermediar si devine transportator.


Insa, in mod uzual expeditorul intermediar angajeaza in subantrepriza un transportator in acest scop.


Indiferent in care dintre situatiile de mai sus se posteaza expeditorul intermediar, contractul lui cu clientul este un contract de transport. Cu subcontractant sau fara, expeditorul isi angajeaza in fata clientului raspunderile transportatorului.


De aceea intermediarul nu poate fi tratat ca si o casa de comert, ci trebuie tratat ca si operator de transport. Mai precis, de activitati conexe, activitati ce sunt licentiabile.


Situatia se schimba complet, insa doar in teorie, pentru ca nu se practica, daca expeditorul intermediar se angajeaza in fata clientului printr-un contract numit de comision, sa ii identifice (recomande) transportatorul potrivit sa presteze serviciul de transport. In acest caz teoretic, clientul va avea un contract de comision cu expeditorul si unul de transport cu transportatorul. Pentru aceasta activitate, expeditorul intermediar nu isi angajeaza raspunderea transportatorului si pentru aceasta activitate de consultanta nu are nevoie de licenta de intermediere.

 

 

Inapoi la cuprins

 

 Efectele incidentelor de plata stinse inainte de publicare asupra autorilor.


Reluam, pentru ca subiectul a fost atins in ultima stire despre scoringul BursaTransport. La fel ca si incidentele publicate, incidentele stinse inainte de publicare conduc la micsorarea scorului de comportare contractuala ca beneficiar. Masura in care scorul este micsorat depinde direct de durata scursa de la scadenta depasita pana la stingere: cu cat scadenta este mai veche, cu atat scaderea scorului este mai consistenta.


In ciuda foarte multor acuze din partea transportatorilor ce protesteaza asupra ascunderii acestor incidente ce sunt stinse fara sa fie publicate, posibilitatea de stingere inainte de publicare este menita sa stimuleze achitarea imediata a facturii cu scopul ca incidentul sa nu ajunga sa fie publicat. Daca incidentul ar fi intai publicat si abia apoi i-am oferi autorului posibilitatea sa achite si incidentul sa dispara din lista, rata de stingere a incidentelor ar scadea dramatic. Autorii fiind pusi deja in fata faptului implinit, nu ar mai cauta avantajul stingerii grabnice, “raul fiind facut”. In plus, BursaTransport considera ca e total contra productiv ca situatia sa fie adusa la cunostinta tuturor utilizatorilor inainte ca ambele parti, declarant si autor, sa aiba posibilitatea sa isi spuna punctele de vedere.

 

Inapoi la cuprins

 

 Termeni utilizabili si rolul burselor de transport.

 

Cele mai frecvent intalnite definitii pentru bursele de transport sunt:

  • platforme de comunicare intre operatorii de transport.
  • faciliteaza intalnirea cererii cu oferta

 

Care sunt operatorii de transport? Pe de o parte, expeditorii intermediari si comerciantii, iar pe de alta parte transportatorii. Expeditorii si comerciantii au nevoie de servicii de transport, transportatorii executa servicii de transport.


Cine face cererea de serviciu de transport? Cel ce are nevoie de transport. Adica expeditorii intermediari si comerciantii. Cine face oferta de transport? Cel ce poate executa serviciul. Adica transportatorii.


Cum se face cererea de transport? Prin publicarea marfurilor de transportat. Ocazionale (spot) sau pe termen lung.


Cum se face oferta de transport? Afland intai datele cererii de transport. Adica cautand marfa de transportat si consultand acele marfuri cu incarcare/descarcare interesante pentru cel ce cauta. In continuarea cautarii, contactand pe cel ce a publicat marfa (adica pe cel ce solicita serviciul de transport) si facandu-i o oferta de transport. Aceasta etapa se petrece in afara bursei de transport.


Cum se mai poate face oferta de transport? Publicand un camion disponibil. Spot sau pe termen lung. Camionul disponibil este o oferta “deschisa”, catre oricine este interesat sa ceara camionul.


In concluzie: publicarea marfii este o cerere de transport iar publicarea camionului disponibil este o oferta de transport. Si nu invers.


Care este rolul burselor de transport? Sa faciliteze comunicarea dintre cei care cer servicii de transport si cei care ofera servicii de transport. Facilitarea comunicarii este explicabila prin audienta oferita de bursele de transport. Atat cererea cat si oferta “deschisa” (a se vedea mai sus) publicate o singura data ajung la zeci, sute, poate mii de posibili interesati.


Care sunt alternativele la bursele de transport? Listele de mailing, nesfarsitele mailuri ce ne obosesc cu interesele celor ce le trimit – ca au marfa de transportat, ca au camioane disponibile, ca sunt interesati de tractionisti, apoi grupuri de discutii pe platforme sociale, agendele cu datele de contact ale tuturor partenerilor de afaceri, trecuti si curenti. Nimic consistent de luat in considerare, in momentul actual.


Exemplu concret din activitatea unui transportator. Camionul ajunge peste 3 zile sa descarce la Amsterdam si transportatorul cauta marfa sa incarce camionul pe retur. Daca foloseste o bursa de transport, va publica camionul ca fiind disponibil peste 4, - nu 3 zile, la Amsterdam, pentru oricare din destinatiile: Polonia, Ungaria, Romania. Spre casa sau acasa. Alternativa, sa ia la telefon o serie de expeditori intermediari cu care a lucrat in trecut incarcand pentru ei din Amsterdam si sa-i intrebe daca “au ceva retur”. Evaluati si considerati in cate locuri poate suna…


Care ar mai putea fi rolul burselor de transport? Sa isi instruiasca utilizatorii cu privire la masurile de prevenire a fraudelor ce se pot petrece in comertul electronic la distanta, in care partenerii nu se vad fata in fata. Sa nu permita accesul firmelor cu risc mare la adresa celorlalti utilizatori. Sa puna la dispozitie informatii cat mai complete despre fiecare firma abonata la bursa.


Care NU este rolul burselor de transport? Sa stabileasca preturi de transport, sa ofere garantii cu privire la business-ul pe care utilizatorii il pot face utilizand bursele de transport.

 

Inapoi la cuprins

 

 CreditReform. Instrumente de evaluare a riscului financiar.


Au fost prezentate in ultima stire a noastra si reluam cu cateva clarificari.


Intr-o tranzactie de transport rutier de marfa, clientul primeste serviciul de transport si il achita la scadenta facturii de transport. Transportatorul executa serviciul, suporta costurile acestuia, si ulterior, urmeaza sa incaseze contravaloarea lui la scadenta de plata a facturii.


Lasand riscul financiar major de-o parte (pierderea marfii incredintate transportului) acesta neavand caracter operational, curent, rezulta cu claritate – dupa parerea noastra, ca riscul financiar curent este al transportatorului: acela de a incasa cu intarziere sau de a nu incasa deloc contravaloarea serviciului de transport pentru care a suportat deja costuri.


Instrumentele CreditReform sunt asadar adresate transportatorului si sunt menite sa il ajute sa ia decizia corecta de a accepta sau nu sa ofere credit comercial (clientul sa cumpere serviciul dar sa-l plateasca mai tarziu). Riscul de insolvabilitate ii spune transportatorului cat de verosimil este ca clientul sa intre in incetare de plati pana la scadenta. Limita de credit ii spune transportatorului care este valoarea maxima recomandata a-i fi oferita clientului ca si credit comercial.


Are nevoie clientul cand isi alege transportatorul sa stie cat de solvabil este acesta? Se pregateste clientul sa il plateasca in avans pe transportator pentru a cunoaste limita recomandata de creditare? Probabil ca nu - credem noi, pentru a preveni vocile ce sustin contrariul.


In concluzie, CreditReform ofera instrumente de evaluare celor ce se pregatesc sa ofere credit comercial. Adica, sa factureze catre client cu incasare la scadenta de plata.

 

 

Inapoi la cuprins

 

 

 Administratia BursaTransport

Testele ProFxUser ne indeamna sa lamurim. Astazi: raspunsuri eronate
Formular asistenta