Testele ProFxUser ne indeamna sa lamurim. Astazi: SCORINGUL BursaTransport

Utilizare |  18-Jan-2023

 

Vom incerca sa raspundem sistematic nelamuririlor despre scoring, asa cum rezulta ele din raspunsurile eronate sau incomplete date in testele www.profxuser.com pentru obtinerea Certificatului de Utilizator Profesionist al Burselor de Transport.


Parcurgerea acestui articol este o buna ocazie de a va revizui informatiile dumneavoastra despre scoringul BursaTransport, si de a relua cu mai mult succes sustinerea testului ProFxUser. Deoarece articolul este semnificativ de lung si de multe ori arid, aveti aici la dispozitie un cuprins din care, daca doriti, puteti selecta subiectul dvs de interes si dand click stanga pe subiectul de interes, veti fi condus direct la subiectul respectiv.

 

 Cuprins:

  1. Despre scoringul BursaTransport, in general
  2. Exemple comentate de scoring-uri
  3. Cum se calculeaza scoringul
  4. Clasificarea BursaTransport si informatiile CreditReform de natura financiara
 Scoring-ul a fost imaginat pentru a va da o idee rapid de perceput despre ce a facut compania respectiva in ultimii 2 ani in BursaTransport. Pentru cazul in care va pregatiti sa luati marfa de la companie sau sa o subcontractati ca transportator. Scoring-ul nu este un calificativ general de business al companiei, nu arata situatia financiara a companiei, nu reflecta numarul de camioane avute in flota, nici numarul de curse facute. Ci reflecta strict activitatea companiei in BursaTransport.

Acesta este scoringul BursaTransport calculat pentru orice companie activa.
Unde il puteti gasi? In profilul fiecarei companii. Profilul companiei il obtineti din orice pagina BursaTransport in care vedeti numele companiei, daca faceti click stanga cu mouse-ul pe el.

De ce nu au toate companiile scoring afisat? Pentru ca scoringul incepe sa fie calculat dupa o luna de la activarea accesului companiei in BursaTransport SAU pentru ca exista deja o masura administrativa luata de catre BursaTransport impotriva companiei pentru nerespectarea Regulamentului. De asemenea, scoringul nu este afisat companiilor care au pierdut dreptul de acces la BursaTransport.

Ce gasim in scoringul companiei? Gasim in principal 4 evaluari ale companiei, corespunzatoare celor 4 perspective din care evaluati compania ca posibil partener: ca expeditor intermediar, cat de activ este si cat de exact isi plateste subcontractantii, si ca transportator – cat de activ este si daca a avut neconformitati reclamate in serviciul prestat

Ce ne intereseaza despre un expeditor intermediar? Daca plateste la timp si daca este o companie puternic activa in Bursa sau doar ocazional prezenta in aplicatie. Pentru aceste 2 aspecte, avem scorurile (Comportarea) in contracte ca beneficiar si Activitatea in BursaTransport in ultimii 2 ani ca expeditor.
 
Ce ne intereseaza despre un transportator? Cat de activ este in aplicatie si daca serviciile oferite au fost conforme sau au existat reclamatii ulterioare din partea firmelor beneficiare. Pentru aceste aspecte, avem scorurile Activitatea in BursaTransport in ultimii 2 ani ca transportator si (Comportarea) in contracte ca furnizor.
 
De ce doar in ultimii 2 ani si nu de la activarea accesului in BursaTransport? Pentru a aduce oarecum la acelasi numitor comun companiile vechi cu companiile noi. Avem companii active in BursaTransport de 22 de ani dar si companii active de doar citeva luni. Nu se pot pune in acelasi calapod si asterne pe aceeasi scala.

Ce inseamna N/A la scorurile de comportare contractuala? N/A provine de la sintagma NOT AVAILABLE in engleza. Atunci cind compania nu are activitate de expeditor, scorul sau de comportare contractuala ca beneficiar nu poate fi calculat si afisat pe o scala de la zero la cinci. Asemanator, daca compania nu are activitate ca si transportator, scorul de comportare contractuala ca si furnizor nu va fi afisat, in schimb va fi scris N/A.

 

Pentru  ilustrarea diverselor valori de scoring si in incercarea de a le face intelese de cat mai multi utilizatori, prezentam in continuare diverse scoring-uri si comentam diferentele dintre ele.

 

                                      

 

Cele doua companii de mai sus au aceeasi activitate MEDIE (3 din 5 stele) in aplicatie, in principal, de publicare marfuri in BursaTransport. In contracte insa ca beneficiari, cea din stanga nu a avut nici o declaratie de intarziere plati din partea subcontractantilor, deoarece are 5 stele ca beneficiar. In timp ce compania din dreapta are doar 4 stele. Ceea ce inseamna ca au existat declaratii de intarziere impotriva sa. Indiferent ca le-a stins inainte sa fie facute publice sau nu, compania din dreapta a avut intarzieri de plata. Obisnuim sa spunem despre compania din dreapta ca “plateste, dar e posibil sa incasam in urma unor demersuri pentru a plati”. Ar mai fi de adaugat ca, scorul de activitate ca si expeditor nefiind remarcabil de mare (3 din 5 stele), faptul ca compania din dreapta a avut si intarzieri la plata ar trebui sa ne trezeasca atentia, sa fim si mai atenti la primirea comenzii si la continutul acesteia.


In sinteza: cele 2 companii au activitate moderata, cea din stanga a fost OK cu platile pina in prezent, cea din dreapta a avut reclamatii de neplata dar in final a fost ok, a platit. Numarul imprejurarilor in care a platit greu nu are relevanta. Decizia mai departe este a dumneavoastra.

 

 

                                          

 

Alta situatie. Cu toate ca cele doua companii de mai sus NU AU AVUT NICIODATA RECLAMATII DE INTARZIERE PLATI (pentru ca au 5 din 5 stele in contracte ca beneficiar), asadar amandoua sunt de “maxima incredere” (scuzati expresia, nu ne apartine, dar e folosita extrem de catre transportatori), cele 2 companii nu au o experienta similara in BursaTransport. In timp ce compania stanga are o activitate maxima ca si postator de marfuri, si in crestere in ultimele doua luni, cea din dreapta are o activitate accidentala, si in scadere puternica in ultimele doua luni. Diferenta este vizibla astfel: compania stanga are 5 stele din 5 ca activitate de expeditie si o sageata (la dreapta) crescatoare, iar compania dreapta are doar 2 stele din 5 si doua sageti descrescatoare. Asadar, ambele companii au fost in absoluta regula cu platile, insa diferenta intre ele este precum (la aprovizionare) cea dintre un supermarket (stanga) si un magazin de proximitate (dreapta). Decizia mai departe este a dumneavoastra: a cui cerere de transport o preluati – la rute, pret oferit si oportunitati egale.

 

                                       

 

 

Sintagma N/A la scorurile de comportare contractuala. NOT AVAILABLE, in engleza, inseamna ca scorul nu poate fi calculat pentru ca activitatea specifica lui in BursaTransport lipseste companiei: scorul comportare contractuala ca beneficiar nu poate fi calculat daca compania nu are activitate de expeditie. Iar scorul comportare contractuala ca furnizor nu poate fi calculat daca compania nu are activitate de transportator.

Asa cum se vede in cele doua scoringuri de mai sus.

 

 

In imaginea de deasupra ilustram disparitia scoringului pentru companiile carora le-a fost retras dreptul de acces. De asemenea scoringul dispare pentru a face loc avertizarii ca exista curent mai multe declaratii de neplata, simultan, impotriva companiei. Vedeti scoringul de dedesubt.

 

 

In incheierea acestor treceri in revista, o situatie aparent ciudata, aici mai jos. Scorurile de comportare contractuala sunt necalculabile, ambele. Aceasta deoarece compania a avut o intrerupere de acces la BursaTransport in ultimii doi ani, reluata in prezent. Cu exceptia unei activitati ca si transportator, in crestere, in ultimele doua luni – cele doua sageti crescatoare, la dreapta, la activitatea ca transportator.

 

 

Inapoi la cuprins

 

 Calcularea scoringului. Acesta este un paragraf arid pentru majoritatea utilizatorilor BurseiTransport peste care nu se poate trece, din perspectiva unei corecte si complete informari. Calcularea scoringului este un proces care insumeaza si sintetizeaza un numar enorm de date, pe care ochiul si mintea in mod clar nu le pot cuprinde. Calculul scoringului este un proces automat, realizat zilnic. Nu exista exceptii, ci doar reguli, conform carora se calculeaza si se afiseaza scoringul.

Reamintim ca scoringul este numele unui ansamblul de 4 scoruri. Fiecare scor este reprezentat grafic printr-un numar de zero pina la cinci stele. Reamintim ca sunt necesare 4 scoruri de cite 0 – 5 stele pentru ca: o companie poate actiona ca expeditor (publica cereri de transport), ca transportator (face oferte de transport) sau poate actiona simultan atat ca expeditor cat si ca transportator. Un singur scor constituit din 0 – 5 stele nu poate evalua deodata amandoua activitatile. Iar cele doua activitati distincte, pozitioneaza compania diferit in contractele de transport: ca beneficiar, atunci cind ne referim la expeditor, si ca furnizor, atunci cind ne referim la transportator.

Dat fiind ca actiunile utilizatorilor companiilor sunt memorate in baza de date, la fel si declaratiile de neincasare sau de serviciu neconform de transport, fiecare scor tine cont de anumiti factori. Factorii ce determina scorurile sunt urmatorii:

Scorul activitatea ca expeditor in BursaTransport (in ultimiii doi ani) tine cont (numara), pentru toti utilizatorii activi ai companiei, in ordine:

  • Publicarea de marfuri (cereri de transport) – in care numar nu intra marfurile multiplu publicate, aceeasi marfa publicata de toti dispecerii companiei, de exemplu
  • Camioanele disponibile consultate (oferte de transport); a consulta inseamna un click dat pe ruta, astfel incat detalii privind postatorul devin vizibile consultantului. Consultarea nu inseamna doar formularea unei cautari de camioane/marfa
  • Consultarea listei consultantilor propriilor marfuri publicate
  • Publicarea de marfuri (cereri de transport) pe termen lung
  • Cautarea de camioane (oferte de transport) pe termen lung


Toate actiunile de mai sus reprezinta utilizarea resurselor oferite de BursaTransport expeditorilor de marfa.

Odata numarate actiunile pentru fiecare companie in parte, algoritmul de scoring stabileste scala pe care acorda stele astfel: cea mai proasta performanta constituie capatul de jos al scalei iar cea mai buna performanta constituie capatul de sus.  Plus multe alte detalii ce nu vor fi relevate despre calculul scorurilor. In concluzie si valabil si pentru celelalte scoruri, performantele extreme inregistrate in platforma determina scala pe care se calculeaza scorul.

Trend-ul (tendinta) scorului activitate ca expeditor se calculeaza asemanator, cumuland actiunile utilizatorilor companiei din ultimele doua luni, de data aceasta, si nu din ultimii doi ani

Scorul comportare in contracte ca beneficiar. Se bazeaza pe eventualele declaratii de incidente de plata impotriva companiei provenite de la ceilalti utilizatori. La scaderea celor 5 / 5 stele initial acordate oricarei companii, concura:

  • Numarul de declaratii valide de incidente de plata – inclusiv cele ce vor fi stinse inainte de publicarea in lista incidentelor de plata
  • Pentru fiecare din declaratiile de mai sus, numarul de zile scurse de la scadenta pina la stingerea incidentului (marimea intarzierii cu care a fost stins incidentul)

Declaratie valida de incident de plata inseamna declaratia confirmata de documentele doveditoare, la care autorul nu a opus un punct de vedere contrar, suficient documentat.

 

La calculul scorului intra toate incidentele de plata care au avut scadenta in ultimii doi ani. Pe cale de consecinta, un incident de plata activ, nestins, publicat in lista incidentelor de plata, erodeaza (scade) zilnic scorul comportare in contracte ca beneficiar.

 

Deoarece cele mai multe nemultumiri din partea transportatorilor sunt legate de acest scor care, citez, “ascunde realitatea companiei sub protectia BurseiTransport”, vom face o serie de comentarii care sper sa fie acceptabile ca si logica.

  • Scorul maxim de 5 / 5 stele nu poate fi obtinut daca macar o declaratie valida de incident de plata a existat in ultimii doi ani impotriva companiei
  • Un incident de plata valid produce acelasi impact asupra scorului comportare contractuala ca si beneficiar, indiferent daca a fost stins inainte de publicare sau a fost publicat si abia apoi a fost stins: durata scursa de la scadenta pina la stingere conteaza la amandoua incidentele
  • Daca doua companii, una care a publicat 100 de marfuri si cealalta a publicat 2.000 de marfuri, au cite o declaratie valida de incident de plata, cele 2 companii prezinta riscuri diferite de neincasare.


Scorul activitate ca transportator (in ultimii doi ani) arata in ce masura utilizatorii companiei au folosit resursele puse la dispozitia transportatorilor:

  • Consultarea marfurilor (cererilor de transport), a se retine ca nu cautarile, ci click-urile pe marfurile din lista puncteaza
  • Publicarea camioanelor disponibile (oferte de transport)
  • Consultarea listei consultantilor propriilor camioane publicate
  • Publicarea de camioane (oferte de transport) pe termen lung
  • Cautarea marfurilor (cererilor de transport) pe termen lung


Trend-ul scorului activitate ca transportator insumeaza actiunile pe doar ultimele doua luni.

Scorul comportarea in contracte ca furnizor arata daca au existat reclamatii in legatura cu serviciul de transport prestat. Singura marime ce afecteaza in scadere, este declaratia de incident de transport valida impotriva companiei.

 

Inapoi la cuprins

 

 Clasificarea BursaTransport este un instrument intern pe care, la un moment dat, am decis sa il oferim si utilizatorilor, in zona scoring-ului. Iata doua exemple:

 

 

Prima clasificare se citeste astfel: companie de transport greu (peste 7,5to), veche in BursaTransport si utilizatoare de amploare medie a BurseiTransport

A doua clasificare: Expeditor vechi si utilizator de amploare a BurseiTransport

Clasificarea constituie un mix de 3 marimi masurate si clasificate:

 

1. Frecventa cu care firma utilizeaza BursaTransport, dupa care criteriu firmele se impart in:

  • Heavy profile
  • Medium profile
  • Light profile

2. Durata scursa de la inscrierea in BursaTransport

  • Old – pentru o vechime mai mare de 2 ani
  • New – pentru mai putin de 2 ani

3. Tipul de companie:

  • Light carrier – interesat de trafic pentru camioane usoare pina la 7,5to MTMA
  • Heavy carrier – transportator standard
  • Forwarder – expeditor intermediar
  • Shipper – producator, distribuitor
  • Company – cind nici una din clasificarile de mai sus nu e relevanta


CreditReform, partenerul BursaTransport pentru analizele de risc financiar, ofera doua indicatoare pentru companiile rezidente (in Romania), bazate pe datele financiare publicate. Atunci cind nu sunt disponibile date financiare, informatiile lipsesc din profilul companiei.

 

 

Riscul CreditReform si Limita de credit sunt cele 2 indicatoare, explicate mai sus. Reamintim ca aceste explicatii sunt disponibile in pagina Interpretare rapoarte CreditReform din BursaTransport, pagina la dispozitia inclusiv a vizitatorilor nelogati.

In esenta si in concluzie, analiza de risc financiar este utila in special in cazul unui potential nou client de transport, si mai putin importanta in analiza unui nou furnizor (subcontractant de transport), deoarece clientului ii veti oferi creditare prin factura cu scadenta ulterioara de plata.

 

Inapoi la cuprins

 

Administratia BursaTransport

 

Testele ProFxUser ne indeamna sa lamurim. Astazi: SCORINGUL BursaTransport
Formular asistenta