Timpii legali de conducere in UE: Pauze, perioade de lucru, activitatea pe timp de noapte

10-Aug-2020

 

Transportul rutier de marfa reprezinta un pilon fundamental al economiei din cadrul Uniunii Europene, precum si o componenta indispensabila a transporturilor multimodale, datorita accesibilitatii ridicate (comparativ cu transportul feroviar, transportul naval, etc.)

 

Prin intermediul transportatorilor ce opereaza pe intreaga suprafata a Uniunii Europene se evita astfel transbordarile ulterioare, precum si consecintele acestora: manipularea costisitoare a marfurilor, pierderile cantitative si calitative, ratacirea anumitor colete etc.

 

In contextul legislatiei europene in vigoare, privind timpii legali de conducere in UE (activitate, pauze, activitate nocturna), transportatorii trebuie sa cunoasca urmatoarele aspecte importante:

 

Timpul de lucru saptamanal in UE

In cazul activitatii de transport rutier, normele UE in vigoare impun respectarea unui timp mediu de lucru saptamanal de 48 de ore. In anumite circumstante, aceasta durata poate fi extinsa chiar si pana la 60 de ore, insa doar in cazul in care media pe 4 luni consecutive de munca ramane 48 ore / saptamana.

 

Uniunea Europeana recunoaste ca fiind lucratori care activeaza in transportul rutier urmatoarele categorii de soferi:

 

-       Persoane care desfasoara activitati in domeniul transportului rutier (condus, incarcare, descarcare, asistarea pasagerilor la urcare / coborare, curatenie / intretinere, monitorizarea activitatilor incarcare / descarcare marfa);

 

In cazul angajatorilor din domeniului transportului rutier de marfa:

-       Personalul contractat poate conduce un numar de maxim 9 ore / zi;

-       In mod exceptional (2 ori / saptamana) personalul are voie sa conduca pana la 10 ore intr-o singura zi;

-       Personalul contractat nu poate conduce mai multe de 56 ore / saptamana;

-       Personalul contractat nu poate conduce mai multe de 90 ore / 2 saptamani.

 

Exemplu timp de lucru saptamanal in UE:

Un sofer este contractat pentru a transporta marfa intr-un alt stat membru UE. In cursul unui singure saptamani, soferul lucreaza un cuantum de 60 de ore, dupa cum urmeaza: 56 de ore - condus si 4 ore - activitati intretinere autovehicul. Conform legislatiei europene in vigoare, in urmatoarea saptamana, soferul respectiv va fi indreptatit sa munceasca mai putin de 48 de ore, astfel incat la finalul unei perioade de 4 luni de activitate, timpul saptamanal mediu sa fie de 48 de ore. 

 

Pauzele pe durata zilei de lucru

Normele emise de Uniunea Europeana impun o obligativitate de 6 ore consecutive fara pauza, privind durata maxima de lucru a soferilor.

 

Pauza pe durata zilei de lucru:

-       Cel putin 30 de minute: in cazul in care conduc intre 6 si 9 ore;  

-       Cel putin 45 de minute: in cazul in care conduc mai mult de 9 ore;

 

Perioadele de odihna

Angajatorii sunt obligati sa le garanteze soferilor perioade zilnice de odihna de cel putin 11 ore consecutive, ce pot fi reduse la 9 ore de maximum 3 ori pe saptamana. In functie de context, aceasta perioada de odihna poate fi impartita in doua intervale orare:

 

-       Un prim interval de cel putin 3 ore;

-       Un interval secund de cel putin 9 ore*

 

*Se impun cel putin 12 ore de pauza, in cazul in care se recurge la varianta impartirii perioadei mari in doua intervale mai mici de timp.

 

In privinta zilelor libere asigurate soferilor din UE:

-       Acestia trebuie sa beneficieze de o perioada de odihna neintrerupta de 45 de ore / saptamana, ce poate fi redusa la 24 de ore o data la doua saptamani;

-       In cazul in care angajatorii reduc perioadele de odihna saptamanala, acestia trebuie sa le asigure angajatilor masuri compesatorii.

-       Soferii trebuie sa beneficieze de odihna saptamanala dupa 6 zile de lucru consecutive.

-     Legislatia europeana le ofera dreptul soferilor de a amana perioada de odihna saptamanala pentru o perioada de maximum 12 zile, incepand cu finalul ultimului interval de timp orar de odihna pe care l-au avut.

 

Activitatea pe timp de noapte

In conditiile in care soferii care opereaza in spatiul Uniunii Europene sunt considerati lucratori de noapte (desfasoara activitati intre orele 24:00 si 07:00), acestia pot lucra maximum 10 ore, pe o perioada de 24 de ore.

 

Pentru mai multe informatii privind acest subiect, puteti consulta Directiva UE privind timpul de lucru in sectorul transportului rutier.

 

Vlad Vrinceanu, DWF - partener 123cargo