BursaTransport

Statistici BursaTransport

28.130 marfuri disponibile
1.519 camioane disponibile
925 marfuri in ultimele 24h
147 camioane in ultimele 24h
80 utilizatori online
21.653 utilizatori activi
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Ce au intrebat altii

UNI FREIGHT INTERNATIONAL SRL
Alina Petrescu -- 05-07-2019
Descrierea problemei :

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Saptamana trecuta, vineri, am avut o incarcare din Buzau pentru Constanta pentru sase baloti cu saci, 240 kg, marfa incarcata la sprinter exclusiv. Soferului i s-a dat spus prin comanda de transport si telefonic sa fie la incarcare la primele ore ale diminetii. Soferul s-a prezentat, insa numai 4 baloti erau gata pregatiti urmand sa fie gata si ultimii doi. Soferul m-a sunat de foarte multe ori ca el pleaca si dupa o ora si jumatate chiar a facut-o. Mi-a mentionat pe cmr ca a asteptat de la ora 08:00 pana la 09:30. Ba mai mult, mi-a spus telefonic ca el pleaca deoarece il asteapta la mare sotia si nu mai sta dupa cei de la depozit sa pregateasca si restul marfii. In consecinta, dupa ce am trimis factura electronic clientului acesta mi-a raspuns spunandu-mi ca nu va achita aceasta factura deoarece nu s-a incarcat toata marfa iar el a fost nevoit sa plateasca suplimentar pentru trimiterea restului de marfa. Va rog daca se poate sa ma sfatuiti in aceasta situatie eu ce pot face ? Care ar fi dupa parerea dumneavoastra o solutie amiabila iar in cazul in care se ajunge la instantele de judecata ce sanse de castig am eu. Va multumesc anticipat ! Cu stima, Alina Petrescu Uni Freight International

Intrebare :

CE POT FACE DACA MARFA A FOST INCARCATA PARTIAL ?

Raspuns :

Buna ziua! Cu privire la situatia in care va regasiti, fara a cunoaste termenii temporali din comanda de transport, (daca este trecuta o ora sau un interval orar) putem aprecia faptul ca orele diminetii poate insemna si ora 9:30, respectiv, ora la care soferul a inteles sa plece fara a incarca toata marfa. Ca si o solutionare amiabila a celor intamplate, opinam ca plata ar trebui sa fie facuta partial, respectv, proportional cu marfa transportata. Cat priveste sansele dvs. de castig in eventualitatea unui litigiu in fata instantelor de judecata, acestea se apreciaza in urma studierii tuturor elementelor, inscrisurilor din prezenta speta. Ciuca Marius Florin avocat 123Cargo


MEGALKW SRL
Mirescu Adrian -- 13-06-2019
Descrierea problemei :

Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu solutionarea unei probleme. Am incarcat din Germania pentru Kaufland,Ploiesti. La descarcare marfa a fost refuzata , pe motiv ca nu a fost ambalata corespunzator. Casa de expeditie a alocat buget pentru reambalarea marfii la Targoviste la firma Vio Trans. Am fost din nou cu marfa la Kaufland Ploiesti , din nou marfa a fost refuzata , pe motiv ca ambalajele originale sunt deteriorate. Cei de la Kaufland au spus ca marfa trebuie livrata in Germania , de unde s-a incarcat. Casa de expeditie refuza sa livram marfa in Germania , camionul are mai mult de 7 zile in care marfa a fost depozitata in el. Pe data de 12.06 am descarcat marfa intr-un depozit local in Dragasani,contra cost , casa de expeditie ne trimite din nou la Ploiesti.

Intrebare :

Cum se poate rezolva aceasta problema din punct de vedere legal?Au dreptul sa tina camionul ocupat atatea zile?

Raspuns :

Cu privire la situatia in care va regasiti, va aducem la cunostinta dispozitiile Conventiei CMR, potrivit carora in cazul in care dupa sosirea marfii la locul de destinatie se ivesc impedimente la eliberare, transportatorul cere instructiuni de la expeditor. Daca destinatarul refuza marfa, expeditorul are dreptul de a dispune de aceasta, fara a prezenta primul exemplar al scrisorii de trasura. Transportatorul poate sa descarce imediat marfa in contul persoanei care are dreptul sa dispuna de aceasta; dupa aceasta descarcare, transportul este considerat terminat. Transportatorul isi asuma atunci pastrarea marfii. El poate totodata sa incredinteze marfa unui tert si nu este atunci raspunzator decat de alegerea judicioasa a acestui tert. Marfa ramane grevata de creantele rezultand din scrisoarea de trasura si de toate celelalte cheltuieli. Transportatorul poate sa procedeze la vanzarea marfii fara sa astepte instructiuni de la persoana care are dreptul sa dispuna, cand natura perisabila a marfii sau starea ei o justifica sau cand cheltuielile pentru pastrare sunt disproportionate fata de valoarea marfii. In celelalte cazuri el poate, de asemenea, proceda la vanzarea marfii, daca, intr-un termen rezonabil, el nu a primit din partea persoanei care are dreptul sa dispuna de marfa instructiuni contrarii a caror executare ii poate fi ceruta in mod echitabil. Daca marfa a fost vanduta in baza dispozitiilor mai sus aratate, suma obtinuta din vanzare trebuie pusa la dispozitia persoanei care are dreptul de a dispune de marfa, minus cheltuielile care greveaza marfa. Daca aceste cheltuieli sunt mai mari decat suma obtinuta din vanzare, transportatorul are dreptul la diferenta. Florin Marius Ciuca avocat 123Cargo


ADF PORTALE MAGENTA SRL
DIACONEASA MARIA SIMONA -- 11-06-2019
Descrierea problemei :

Buna ziua am intrat cu camionul in centru la Ploiesti si nu am cumparat aurorizatia de libera trecere deoarece nu am stiut,vorbind cu colegi mi-au spus ca era necesara.ce se intampla daca eu am plecat si nu am achitat-o,sau pot sa o cumpar din alta parte?Multumesc frumos.

Intrebare :

ce se intampla daca nu platesc autorizatia de libera trecere la ploiesti

Raspuns :

Buna ziua!

 

Potrivit Anexei nr. 1 la HCL nr.131/2011, in Ploiesti este interzisa circulatia autovehiculelor cu masa maxima autorizata mai mare 3,5 tone in Zona A.

 

Circulatia autovehiculelor cu masa maxima autorizata cuprinsa intre 3,5 tone - 7,5 tone se poate face in Zona B si pe strazile nominalizate in Anexa nr. 2 pe toata durata zilei, fara a fi necesara detinerea atuorizatie de acces.

 

Circulatia in intervalul orar 06:00-22:00 pe alte strazi decat cele nominalizate, este permisa numai in baza unei atorizatii de acces, obtinuta in prealabil.

 

In intervalul orar 06:00-22:00, circulatia in municipiul Ploiesti a autovehiculelor cu masa maxima autorizata de peste 7,5 tone este permisa numai in baza unei autorizatii de acces, obtinuta in prealabil.

 

Autorizatiile de acces in municipiul Ploiesti pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata de peste 3,5 tone se vor elibera astfel:

- autorizatii cu valabilitate de o zi - se elibereaza la toate punctele de vanzare autorizate de Primaria municipiului Ploiesti;

- autorizatii cu valabilitate mai mare de o zi - se elibereaza de catre compartimentul Autorizare transport public local din cadrul Directiei Tehnic Investitii.

 

 

Tarif eliberare autorizatie (lei)

Autorizatie pe o zi

Autorizatie pe 15 zile

Autorizatie pe 30 zile

Autorizatie pe 60 zile

Autorizatie pe 90 zile

Autorizatie pe un an

Autovehicule transport marfa cu MMA 3,5 si 7,5 tone

500

5.000

10.000

15.000

40.000

80.000

Autovehicule transport marfa cu MMA peste 7,5 tone

1.000

10.000

20.000

30.000

80.000

160.000

        Observatii:

1. Autorizatia se elibereaza doar pentru accesul in municipiu intre orele 06:00-22:00. Intre orele 22:00-06:00 accesul este gratuit.

 


2. Indiferent de intervalul orar, tranzitarea centrului municipiului (Zona A) este interzisa.


 


3. Stationarea si gararea pe spatiul public a autovehiculelor cu MMA peste 7,5 tone este interzisa.

 4. Circulatia autovehiculelor cu masa maxima autorizata de peste 3,5 tone in zona interzisa circulatiei (zona A), sau circulatia in zona restrictionata in intervalul orar 6:00 - 22:00, fara a detine autorizatie de acces valabila, precum si circulatia pe un alt traseu decat cel pentru care s-a eliberat autorizatie de acces, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 250 la 2500 de lei.

Taxele de acces in zonele cu restrictii de tonaj sunt stabilite prin Hotararea Consiliului Local Nr. 131/2011.

 

Hotararea Consiliului Local Nr. 131/2011, care reglementeaza circulatia in municipiul Ploiesti a autovehiculelor cu MMA de peste 3,5 tone, a fost modificata prin Hotararea nr. 445/2011.

 

Florin Marius Ciuca avocat 123cargo


CERES BY RGD SRL
Adrian -- 15-05-2019
Descrierea problemei :

Buna ziua. Am avut de transportat o marfa in regim de grupaj la un tarif de 400 de euro si datorita faptului ca nu am avut restul de marfa pentru a completa camionul , marfa aceasta a ajuns la descarcare cu o intirziere de 7 zile calendaristice. Expeditorul marfii vrea sa ne penalizeze cu suma de 300 de euro.

Intrebare :

Are dreptul sa solicite aceasta penalizare fara a dovedi faptul ca la rindul lui a fost penalizat cu aceasta suma de catre exportatorul marfii?

Raspuns :

Potrivit dispozitiilor art. 1350 din Cod Civil, privind răspunderea contractuala, orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat. Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii. Plata unor daune interese ca urmare a incalcarii contractului se pot plati in doua situatii: - fie cartile au stabilit o clauza penala prin care s-a stabilit valoarea daunelor in cazul incalcarii obligatiilor contractuale principale - fie, partea care sufera un prejudiciu, trebuie sa faca dovada ca a avut de suferit ca urmare a incalcarii contractului de catre cealalta parte. In spata de fata suntem in situatia a doua. Suma solicitata de catre expeditor reprezinta daune interese ca urmare a incalcarii obligatiei de descarcare a marfii la termenul convenit. Indiferent de relatiile contractuale dintre exportator si expeditorul marfii, atata timp cat expeditorul probeaza faptul ca a suferit un prejudiciu ca urmare a incalcarii termenului de livrare are dreptul sa va solicite daune, daca sunt indeplinite conditiile rasounderii civile contractuale.(incalcarea contractului, prejudiciul, legatura de cauzalitate intre incalcarea contractului si prejudiciu si vinovatia) Florin Marius Ciuca, avocat 123Cargo


MANAGE LOG SRL
Daniela -- 25-04-2019
Descrierea problemei :

Buna ziua in cazul in care lucrez cu o firma din Polonia, iar comanda dansilor este in polona, nu ar trebui sa fie bilingva? Intreb pentru ca de ex in domeniul feroviar, conventia care reglementeaza raportul intre doua firme straine statueaza clar ca acest contract trebuie sa fie fie in franceza, fie in engleza.

Intrebare :

limba redactare contract transport international

Raspuns :

Buna ziua! Raportat la intrebarea dvs., nu exista un act normativ care sa reglementeze acest aspect, insa, apreciem faptul ca limba in care este redactata comanda de transport este "responsabilitatea" partenerului de afaceri, care ar trebui sa emita acest document astfel incat sa se asigure ca acesta va fi inteles de destinatarul sau. Totodata, acest aspect, respectiv, limba/limbile in care este redactata comanda de transport, contractul de transport reprezinta o clauza a contractului, clauza ce este negociata de catre partile contactante, precum si clauzele privitoare la instanta competenta de solutionare a eventualelor litigii, legea aplicabila contractului, limba care prevaleaza in caz de neconcordanta intre doua limbi etc. Florin Marius Ciuca avocat 123Cargo


MIO TRANSPORTES SRL
Viorel Muresan -- 22-04-2019
Descrierea problemei :

Bună ziua. Am o comandă de transport pe ruta București- Deva. Mașina a ajuns la încărcat la ora 12:55 si a fost tinuta la incarcat până la ora 16:05 pe motiv că nu au marfa pregătită. Pe comanda de transport am doar ora de descarcare in ziua următoare la ora 7:00. Datorită faptului că a așteptat peste 3 ore la încărcare nu mai este posibilitatea legală de ajungere la destinație datorită faptului că programul de funcționare a mașini este de 15 ore, ceea ce face imposibilă ajungerea la timp la încărcare. Am contactat telefonic firma de la care am primit comanda de transport și mi s-a spus să aștept. După plecarea de la încărcare cand au fost înștiințați că vor apărea câteva ore de intarziere la descărcare datorită timpului pierdut la încărcare mi s-a adus la cunoștință că pe ei nu-i interesează, daca campionul nu ajunge la descărcare la ora stabilită voi suporta toate penalizări,deoarece asta este problema mea cum fac să le ajungă marfa la ora cerută

Intrebare :

Pot fi penalizat daca mașina a așteptat mult timp la încărcare si datorita programului legal de munca întârzie la descărcare?

Raspuns :

Buna ziua! Cu privire la speta dvs., va aducem la cunostinta dispozitiile art. 17 din Conventia CMR, potrivit carora transportatorul este raspunzator pentru pierderea totala sau partiala sau pentru avarie, produse intre momentul primirii marfii si cel al eliberarii acesteia, cat si pentru intarzierea in eliberare. Transportatorul este exonerat de aceasta raspundere daca pierderea, avaria sau intarzierea a avut drept cauza o culpa a persoanei care are dreptul sa dispuna de marfa, un ordin al acesteia nerezultand dintr-o culpa a transportatorului, un viciu propriu al marfii sau circumstante pe care transportatorul nu putea sa le evite si ale caror consecinte nu le putea preveni. Daca in baza articolului antementionat, transportatorul nu raspunde de unii factori care au cauzat dauna, raspunderea sa nu este angajata decat in masura in care factorii de care el raspunde, in baza prezentului articol, au contribuit la dauna. Florin Marius Ciuca avocat 123Cargo


BIATRANS IMPORT EXPORT SRL Experienta 10+
Sorin -- 09-04-2019
Descrierea problemei :

Bună ziua, am o comandă de transport cu o firmă externă în care se precizează clar localitățile de descărcare ,termenele,prețul, modalitatea de plata,45 de zile,penalitati de intarziere.La trei zile de la încărcare ne-au anunțat că nu mai pleacă cu marfa de pe teritoriul Ungariei până nu facem plata la contravaloarea transportului.Nu am avut până acum nici un raport comercial cu firmă respectivă.Vineri 05.04.2019 ne-au impus acest lucru,dacă nu suntem de acord, să mergem cu alt camion să ridicăm marfa și să plătim cheltuiala lor până în acel moment. Nu ne putem permite să plătim pentru aceeași marfă două camioane pe aceeași rută Hunedoara -Ungaria, și oricum marfa nu m-ai ajunge la destinație conform comenzii clientului.Ei susțin că marfa nu este furată sau sechestrat că au anunțat poliția ungară și că noi decidem ce facem în continuare.Clientul din Franța nu mai primește marfa dacă nu ajunge cel târziu 12.04.2019.Ce putem face noi?

Intrebare :

Ce riscă acel transportator dacă nu a respectat comanda contract?

Raspuns :

Buna ziua, Cu referire la speta dvs., va invederam faptul ca scrisoarea de transport (CMR), constituie dovada materiala a conditiilor prevazute in contractul de transport in traficul rutier intern si international de marfuri, precum si dovada primirii marfii de catre transportator. Potrivit dispozitiilor art. 3 din Conventia CMR, proba contractului de transport se face prin scrisoarea de trasura. Absenta, neregularitatea sau pierderea scrisorii de trasura nu afecteaza nici existenta, nici valabilitatea contractului de transport, contract care poate fi dovedit si prin proba comenzii si a executarii acesteia, ori prin alte probe ce dovedesc executarea contractului respectiv. Potrivit Art. 1270 Cod civil " Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante." Prin urmare partile sunt tinute sa respecte obligatiile stabilite in contract si nu se pot modifica clauzele fara acordul cocontractantului. Florin Marius Ciuca avocat 123Cargo


M.M. AUTO PARK SRL
Nicolae M -- 27-03-2019
Descrierea problemei :

Buna ziua, respectuos va rugam sa ne oferiti cateva pareri si mai ales informatii legislative dupa cum urmeaza: Primim o comanda de transport unde printre alte clauze se specifica si :Termenul de plata se calculează de la data primirii facturii însoţită de 2 Cm r-uri originale confirmate fara rezerve + o primit la încărcare si confirmat la descărcat. Comanda respectiva este confirmata printr-o ANEXA denumita Termeni si conditii de colaborare, înregistrată cu acelaşi nr. al comenzii ,unde societatea noastră printre alte menţiuni si clauze specifica:Societatea dumneavoastră va suporta consecinţele, indiferent de natura lor, rezultate din transmiterea de documente greşite, incomplete . În cazul în care MM Auto Park angajează în contul clientului operaţiuni vamale, clientul este cel care garantează comisionarului vamal plata taxelor de vamă şi amenzile ce s-ar datora, determinate de furnizarea unor instrucţiuni sau documente eronate ; În caz de refuz al mărfii de către destinatar sau în caz de absenţă a acestuia, indiferent de motiv, clientul este obligat să suporte cheltuielile iniţiale, cât şi cele suplimentare, efectuate de MM Auto Park. Cadrul colaborării intre cele doua societăţi este condiţionată de prezenta anexa . Anexa va fi păstrată in forma electronică pe email-ul societăţi MM Auto Park srl,fiecare formular având acelaşi nr. de înregistrare cu nr. contractului sau al comenzii de transport specificat de societatea dumneavoastră. Aveţi la dispoziţie 60 minute de la data si ora trimiteri anexei in format electronic (email) pentru analizarea noilor condiţii, fiind obligaţi sa ne anunţaţi in scris asupra opţiunii dumneavoastră. NeAnuntarea in termenul anterior mentionat se considera acceptare tacita a noilor condiţii de colaborare După trimiterea comenzii si insist anexei de colaborare,şoferul se prezintă la încărcare unde primeşte doua DOUA Cm r-uri (exemplar in original ). La descărcarea mărfi, clientul cere un exemplar ,prin urmare şoferul rămâne doar cu un exemplar in original. In acest context ,casa de expediţie primeşte exemplarul original si ATENŢIE o copie in original al CMR-lui semnat si stampilat de societatea noastră,cu mentiunea: copie conform cu original. După o saptamana de la primirea documentelor,casa de expediţie ne anunţă email ca pentru achitarea transportului au nevoie de al doilea CMR in original nemaiţinând cont de faptul ca au intrat in posesia unui exemplar in original si a unei copii conform cu originalul in percepţia acestei societăţi anexa de colaborare la comanda respectiva fiind INEXISTENTA ! In concluzie, societatea noastră este obligata sa depună toate diligentele pentru a intra in posesia celui de-al doilea CMR (original) ?! P.S. apreciem ca copia conform cu originalul (semnat /stampilat) de societatea noastra reprezinta egalul unui document in original mai ales in care punem la dispozitie originalul dar intr-un sigur exemplar. In concluzie, in contextul legislatiei cum este interpretat aceasta speta. Va multumim

Intrebare :

1 exemplar al scrisori de trasura(CMR) + copie conform original ,este egalul a doua exemplare in original

Raspuns :

Buna ziua! Cu referire la situatia in care va regasiti, va facem cunoscute dispozitiile art. 4 din Conventia CMR, in conformitate cu care proba contractului de transport se face prin scrisoare de trasura. Absenta, neregularitatea sau pierderea scrisorii de trasura nu afecteaza nici existenta, nici valabilitatea contractului de transport, care ramane supus dispozitiilor Conventiei CMR. Potrivit art. 5 din Conventia CMR, scrisoarea de trasura este intocmita in trei exemplare originale, semnate de expeditor si de transportator, aceste semnaturi putand sa fie imprimate sau inlocuite prin stampilele expeditorului si transportatorului, daca legislatia tarii in care este intocmita scrisoarea de trasura o permite. Primul exemplar se remite expeditorului, al doilea insoteste marfa, iar al treilea se retine de catre transportator. Florin Marius Ciuca avocat 123cargo


EURO FLEET TRANSPORTS SRL
BORBELY CAMELIA-ANCUTA -- 27-02-2019
Descrierea problemei :

Buna ziua, Suntem o societate cu sediul in Romania si efectuam transport international de marfuri. Tractam semiremorci cu numere de Italia / Franta / Belgia si in ultima perioada am primit amenzi in Ungaria pentru lipsa unui contract de inchiriere sau drept de folosinta pentru remorcile tractate. Autoritatile sustin ca trebuie sa existe la bordul autovehiculului si acest contract. In legislatie nu am gasit nimic legat de acest aspect. Amenda pentru lipsa contract folosire semiremorca este in valoare de 100.000 HUF. In plus, astazi ne-au dat amenda si retroactic pentru un alt caz de anul trecut. In 09/11/2018 a fost oprit soferul, nu i s-a dat nici un document / PV si acum ne-au dat retroactiv amenda si pentru cel de anul trecut. La sediul firmei exista contract insa sunt clauze comerciale confidentiale, nu le putem pune la dispozitia angajatilor. Ati mai intalnit astfel de cazuri? Se pot contesta? Multumesc anticipat pentru un raspuns.

Intrebare :

Contestare amenda Ungaria lipsa contract semiremorca la bordul autovehiculului

Raspuns :

In ceea ce priveste speta dvs., dispozitiile legale care se aplica in materie sunt cele ungare. Asadar, in eventualitatea unei contestatii, competenta de solutionare revine insantelor de judecata din Ungaria. Pentru a afla un raspuns cat mai aproape de adevar, va recomand sa va adresati asociatiei profesionale din care faceti parte. Totodata, va recomand sa luati legatura cu UNTRR, intrucat ei au o colaborare cu un cabinet de avocat din Ungaria specializat tocmai pe contestarea amenzilor contraventionale primite in Ungaria dispuse de catre autoritatile vamale, fiscale si rutiere impotriva societatilor ce desfasoara activitati de transport rutier. Florin Marius Ciuca avocat 123Cargo


CONDOR INTER TRANS SRL
Cristina Condoros -- 14-02-2019
Descrierea problemei :

Buna ziua, Am semnat o comanda de transport azi 14.02 ora 13.53 si la ora 15.17 am trimis storno din motive obiective nu mai am camionul disponibil pt a incarca marfa luni,18.02. Am anuntat telefonic clientul si am trimis cda pe mail anulata, dar acesta m-a amenintat ca voi plati penalizari.Din cate stiu eu in conventia cmr este acceptat sa anulezi o comanda cu 24 ore inainte de incarcare.

Intrebare :

Va rog sa-mi spuneti daca emitentul comenzii are dreptul sa ne perceapa penalizari in cazul acesta. Multumesc

Raspuns :

Buna ziua! Cu referire la speta dvs., va aducem la cunostinta faptul ca in Conventia CMR nu se regaseste vreo dispozitie cu privire la posibilitatea anularii comenzii cu 24 de ore inaintea incarcarii. Dispozitiile art. 1199 din Codul Civil prevad faptul ca oferta sau acceptarea poate fi retrasă dacă retragerea ajunge la destinatar anterior ori concomitent cu oferta sau, după caz, cu acceptarea. In practică există un consens aproape unanim potrivit căruia retragerea intempestivă a ofertei sau a acceptării atrage răspunderea ofertantului sau acceptantului pentru toate prejudiciile aduse. Aşadar, problema răspunderii se pune numai dacă menţinerea acestora a fost obligatorie. În cazul menţinerii ofertei, distingem după cum persoanele sunt sau nu de faţă. Dacă persoanele se află de faţă, oferta îl obligă pe ofertant numai când destinatarul răspunde de îndată că a acceptat-o. În cazul persoanelor absente, când oferta este expediată prin corespondenţă se ridică problema dacă ofertantul este obligat să menţină oferta sau poate să o revoce. Răspunsul diferă după cum oferta a fost lansată cu sau fără termen şi dacă aceasta a ajuns sau nu la destinatar. În privinţa obligativităţii menţinerii acceptării, problema se ridică numai în cazul persoanelor absente, atunci când între data expedierii şi data primirii acceptării de către ofertant se scurge un anume interval de timp. Astfel, dacă acceptarea nu a ajuns la ofertant, destinatarul o poate retrage oricând, cu excepţia situaţiei când s-a făcut în termen. Odată ajunsă la ofertant, acceptarea nu mai poate fi revocată, deoarece contractul s-a încheiat. În concluzie, potrivit sistemului nostru de drept, retragerea intempestivă a ofertei sau acceptării atrage după sine o răspundere daca destinatarul probeaza un prejudiciu. Florin Marius Ciuca avocat 123Cargo


UNIVERSAL BARCAUL SRL
ALEXA ALIN ADRIAN -- 28-12-2018
Descrierea problemei :

Buna ziua Avem o intarziere de plata de aproape un an a unor facturi de transport, si am actionat in instanta clientul inainte de prescriere. In comanda nu scrie nimic de penalitati sau un procent anume in caz de intarziere la plata facturilor, doar pentru intarziere la incarcare-descarcare. As dori sa stiu daca pot cere in instanta penalizari pentru intarziere la plata facturilor, si daca da, care este procentul pe zi (in cazul in care este stipulat in Conventia CMR sau alta lege aplicabila). Multumesc.

Intrebare :

Care este procentul de penalizare aplicabil pentru intarziere la plata facturilor?

Raspuns :

Buna ziua, De regula, se aplica cuantului penalitatilor de intarziere mentionat in conventia partilor (contract, comanda etc). In situatia in care nu este prevazuta nicio clauza cu privire la penalitatile de intarziere (daune moratorii/dobanzi penalizatoare) se aplica dobanda legala asa cum este prevazuta de art. 3 din OG 13/2011 cu modificarile ulterioare, respectiv: Art. 3 (1)Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României. (2)Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale. (21)În raporturile dintre profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, dobânda legală penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 8 puncte procentuale. Florin Marius Ciuca avocat BursaTransport/123Cargo


SAMOGIN TRANS SRL Experienta 10+
VAIDA ROMINA -- 29-11-2018
Descrierea problemei :

Buna ziua Avem o comanda de transport cu incarcare in data de 27.11 cu descarcare in 29.11 ora 16:00, s-a incarcat fara nici o problema, marti seara s-a defactat masina in Slovenia, au venit ieri de la service l-au ridicat, acuma il repara si pleaca azi, livrarea o vom efectua maine, adica 24 h intarziere fata de termentul stabilit prin comanda Evident vom avea factura de service Am anuntat inca de ieri clientul despre cele intamplate si le-am confirmat ca vom livra maine dupa masa la Bucuresti Deja ne-au amenintat ca nu mai platesc transportul si ne vor factura penalizari Exista o lege care sa ne protejeze in acest sens si sa ii oblige sa ne plateasca transportul in conditiile in care aceasta intarziere nu a fost produsa din cauza noastra sau cu intentie? Multumesc

Intrebare :

exista o lege care sa ne protejeze de plata penalizarilor si sa ii oblige sa ne plateasca transportul chiar daca a ajuns cu 24 h intarziere la livrare?

Raspuns :

Buna ziua! Cu referire la situatia dvs., disp. art. 17 din Conventia CMR reglementeaza faptul ca transportatorul este raspunzator pentru pierderea totala sau partiala sau pentru avarie, produse intre momentul primirii marfii si cel al eliberarii acesteia, cat si pentru intarzierea in eliberare. Totodata, transportatorul este exonerat de aceasta raspundere daca pierderea, avaria sau intarzierea a avut drept cauza o culpa a persoanei care are dreptul sa dispuna de marfa, un ordin al acesteia nerezultand dintr-o culpa a transportatorului, un viciu propriu al marfii sau circumstante pe care transportatorul nu putea sa le evite si ale caror consecinte nu le putea preveni. Insa, transportatorul nu poate invoca, pentru a fi exonerat de raspundere, nici defectiunea vehiculului pe care-l foloseste pentru efectuarea transportului, nici culpa persoanei de la care a inchiriat vehiculul sau a prepusilor acesteia. Asadar, transportatorul raspunde pentru intarzierea datorata defectiunii vehicului. Florin Marius Ciuca avocat BursaTransport


EBEN-EZER TRANS SRL Toti utilizatorii companiei au dubla autentificare activata
Mihai Visan -- 26-10-2018
Descrierea problemei :

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi privind interpretarea unor legi. Situatia este urmatoarea: s-a incheiat un contract de transport din Bulgaria in Romania, Transportatorul a incarcat marfa, a ajuns la Bechet si bacul nu funtioneaza. Desi exista rute alternative si prognoza pentru debitul Dunarii este cunoscuta cu 24h inainte, transportatorul refuza sa continue drumul fara plata unor sume aditionale, motivul invocat fiind: art. 1971 cod civil. : " În caz de împiedicare la transport, transportatorul are dreptul să îi ceară instrucţiuni expeditorului sau, în lipsa unui răspuns din partea acestuia, să transporte bunul la destinaţie, modificând itinerarul. În acest din urmă caz, dacă nu a fost o faptă ce îi este imputabilă, transportatorul are drept la preţul transportului, la taxele accesorii şi la cheltuieli, pe ruta efectiv parcursă, precum şi la modificarea, în mod corespunzător, a termenului de executare a transportului." Tot astfel sunt si dispozitiile art. 14(1) si art. 16(1) din Conventia CMR, incidenta acestui transport international de marfuri: transportatorul are dreptul la pretul transportului pe ruta ocolitoare , daca fapta de impiedicare pe ruta aleasa initial ( cea mai scurta) nu-i este imputabila. PS am publicat intrebarea si in lista de discutii: https://www.bursatransport.com/forum/default/browsetopic/topicid/174498/reftype/305

Intrebare :

Existand rute ocolitoare si posibilitatea cunoasterii debitului Dunarii in avans, cui este imputabila intarzierea si pe baza carei legi?

Raspuns :

Buna ziua! Referitor la speta dvs., avand in vedere faptul ca este vorba despre un transport international de marfuri, sunt aplicabile dispozitiile Conventiei CMR, respectiv, disp. art. 14 alin 1 si disp art. 16 alin, astfel cum au fost indicate si de catre dvs. Dispozitiile art. 14 alin. 1 prevad faptul ca, daca, pentru un motiv oarecare, executarea contractului in conditiile prevazute in scrisoarea de trasura este sau devine imposibila inainte de sosirea marfii la locul prevazut pentru eliberare, transportatorul este obligat sa ceara instructiuni persoanei care are dreptul sa dispuna de marfa, in conformitate cu art. 12. Transportatorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor legate de solicitarea de instructiuni sau cele determinate de executarea instructiunilor primite, cu conditia ca aceste cheltuieli sa nu fie consecinta culpei sale, potrivit art. 16 al. 1. Florin Marius Ciuca avocat BursaTransport


TRANS SPED SRL
Nicolae Danut -- 01-10-2018
Descrierea problemei :

Buna ziua, am efectuat o cursa de la Bucuresti la Cluj Napoca, in baza unei comenzi de transport emisa de casa de Expeditei Alfa Vicoria care la momentul actual este in incapacitate de plata si toate plicurile trimise pe adresa data in comanda si afisata pe bursa, sau intors inapoi la firma. Am timis o factura pe email si atat. Nici un exemplar al scrisorii de transport semnata si stampilata de expeditor si beneficiar nu a ajuns la casa de expeditie.

Intrebare :

Pot actiona in judecata casa de expeditie, expeditorul si beneficiarul transportului, impreuna pentru a.mi recupera valoarea transportului.

Raspuns :

Fara a cunoaste exact raporturile juridice dintre societatea d-voastra si casa de expeditii, la nivel teoretic raspunsul este urmatorul: Casa de expediții, în calitate de comisionar, încheie cu cărăușii contracte de transport, în nume propriu dar pe seama clienților. Art. 2.045 noul Cod Civil dispune „terţul contractant este ţinut direct faţă de comisionar pentru obligaţiile sale" Din punct e vedere al valorificării drepturilor izvorâte din contractul de comision, Codul civil nu recunoaşte o acţiune directă nici comitentului împotriva terţului contractant şi nici terţului împotriva comitentului decât prin subrogarea în drepturile comisionarului.Iîn acest sens, art. 2.046 noul Cod Civil statuează că, în caz de neexecutare a obligaţiilor de către terţ, comitentul poate exercita acţiunile decurgând din contractul cu terţul, subrogându-se, la cerere, în drepturile comisionarului. Legea prevede că, la cererea comitentului, comisionarul are obligaţia să îi cedeze acestuia de îndată acţiunile contra terţului, printr-un act de cesiune sub semnătură privată, fără nicio contraprestaţie din partea comitentului. Comisionarul răspunde pentru daunele cauzate comitentului, prin refuzul sau întârzierea cedării acţiunilor împotriva terţului [art. 2.046 alin. (3) noul Cod Civil]. Aşadar, răspunderea aparţine persoanei în cauză, dar se impune precizarea că, în virtutea textelor legale de mai sus, terţul va răspunde faţă de comisionar, iar nu faţă de comitent, deoarece contractul s-a încheiat cu comisionarul. Fiind însărcinat cu încheierea actelor juridice, comisionarul va răspunde numai pentru această operaţiune, nu şi pentru neexecutarea obligaţiilor de către terţul cu care a contractat. Acţiunea în răspundere contra terţului va fi exercitată de către comisionar. Acţiunea poate fi cedată de către comisionar comitentului. Tot astfel, terţul îl poate acţiona pe comisionar, care poate să-i cedeze acţiunea împotriva comitentului. Florin Marius Ciuca avocat BursaTransport.com


ALMA & NIKKAR TRANSPORT SPED...
Popa Daniel -- 21-09-2018
Descrierea problemei :

Buna ziua, Sunt de la Alma&Nikkar Transport Spedition si va rog sa ma ajutati si pe mine cat mai repede la urmatoarea problema. In 25.07.2018 am avut depasire pe axe in Ungaria. La primul cantar din Ungaria, intrare din Slovenia soferul s-a dus sa se cantareasca. S-a depistat depasire pe axe si plus tonaj fata de CMR-uri, am reasezat marfa, am platit depasirea si intr-un final ne-au lasat sa plecam spunandu-ne ca suntem in regula. acum am primit amenda pe firma 350000 forintzi???!!!, cu drept de contestare, pt care trebuie sa platesc 14000 forintzi. In mare scrie(am prit doar in maghiara aceasta amenda):Masina AG21TEN in data de 25-7-2018 la ora 12 si 17 minute (ora HU) pe autostrada M7, langa Zalakomar a fost oprita si verificata tonajul lui, s-a constatat urmatoarele: Pe axa 3 incarcatura a fost 11540 kg in loc de 11500 kg, o depasire de 0.35% Pe axa 4 incarcatura a fost 12070 kg in loc de 11500 kg, o depasire de 4.96% Incarcatura pe tot ansamblu a fost de 23610 kg in loc de 19000 kg, o depasire de 24.26% Pentru aceasta depasire ai fost amendata cu suma de 350 000 HUF (~1080 EUR) Mai reiese din document ca soferul nu a putut dovedi cu acte plata pentru depasirea de tonaj inainte sa fie cantarita masina. De aceea in data de 6-9-2018 a fost emisa acest document pentru amendarea companiei. Totodata se poate contesta aceasta dezizie in maxim 15 zile de la primirea acestui document, dar este impusa si o taxa pentru a se depune contestatia, in cazul tau 14 000 HUF (~43EUR) Este mentionata si adresa unde se poate trimite contestatia, respective dovada platii taxei, se mentioneaza di unde trebuie virata acea suma. Contestatia trebuie trimisa in doua exemplare. Este metionata si cum trebuie virata, si ce trebuie mentionata cand se vireaza suma. Mentionez ca am documente justificative, pe care vi le trimit pe mail.

Intrebare :

Va rog sa-mi spuneti daca am vre-o sansa contesatnd amena?

Raspuns :

Buna ziua! Cu referire la speta dvs., in eventualitatea formularii unei plangeri contraventionale impotriva procesului verbal de contraventie, judecatorul, in urma probatoriului administrat in fata acestuia, decide daca se impune admiterea plangerii dvs. sau mentinerea procesului verbal de contraventie. In functie de probele pe care dvs. le veti solicita, administra, judecatorul va pronunta o solutie. Intrucat, in vederea solutionarii spetei dvs. este aplicabila legislatia ungara, va indrumam sa contactati dvs. un avocat din Ungaria. Va informam ca Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) le recomandă membrilor/abonaților, în caz că au nevoie de asistenţă juridică pe teritoriul Ungariei Cabinetul Individual de Avocat “Szántó Á. Zsolt” ce oferă servicii de reprezentare şi asistenţă juridică în faţa forurilor administrative şi judiciare ungare şi servicii de consultanţă juridică profesională în dreptul ungar şi al U.E. referitor la transporturi. Datele de contact sunt urmatoarele Cabinet Individual de Avocat “SZÁNTÓ Á. ZSOLT” , ORADEA , STR. PARCUL TRAIAN NR. 2 , AP. 1 , JUD. BIHOR Tel : 004-0744 – 490. 182 / 004-0770 – 945. 889 / 004-0744 – 197. 525 Fax : 004-0359 – 454. 640 E-mail : avocat.transporturi@yahoo.com. De asemenea, va aducem la cunostinta faptul ca in cadrul acestui serviciu al Bursei Transport nu sunt analizate documente. Florin Marius Ciuca avocat BursaTransport.comAcest site foloseste cookie. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul in privinta folosirii cookie-urilor.

Vezi mai multe detalii.